PTED-operatie bij lage rughernia wordt vergoed vanuit basisverzekering

pted-hernia-02122020.jpg

Een PTED-operatie bij behandeling van een lage rughernia kan vanaf 1 december 2020 vergoed worden vanuit de basisverzekering, adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van Medische Zorg en Sport. De operatie is goedkoper, minder belastend voor patiënten en minstens net zo goed als de standaardbehandeling. 

Radar besteedde in 2012 al aandacht de vergoeding van de PTED-operatietechniek bij hernia's. Patiënten werden hier succesvol mee behandeld, maar moesten de kosten van de behandeling zelf betalen. In 2013 adviseerde Zorginstituut Nederland om de behandeling niet op te nemen in het basispakket, omdat er 'onvoldoende bewijs was voor de effectiviteit en veiligheid'. Dat bewijs blijkt er nu te zijn. 

Wat is PTED?

PTED is de afkorting voor percutane transforaminale endoscopische discectomie. Dit is een herniabehandeling waarbij een camera wordt ingebracht door een klein sneetje te maken aan de zijkant van de rug. Hierdoor kan de hernia worden verwijderd via een opening tussen twee wervels. 

Per jaar worden tussen de 60.000 75.000 Nederlanders getroffen door een lage rughernia, een aandoening die uitstralende beenklachten kan veroorzaken. In driekwart van de gevallen gaan de klachten vanzelf over, maar bij een kwart moet mogelijk een herniaoperatie worden uitgevoerd. Dit gebeurt als iemand na tien à twaalf weken nog klachten ervaart. 

'Minstens net zo goed als standaardoperatie'

Voor een periode van bijna vijf jaar is de PTED-behandeling vergeleken met de standaardoperatie (open microdiscectomie). 'De conclusie op basis van bewijs uit een aantal wetenschappelijke onderzoeken is dat PTED minstens net zo goed is als de standaardoperatie', stelt Zorginstituut Nederland. 

Daarbij blijkt een PTED-operatie minder ingrijpend voor patiënten én goedkoper te zijn. 

Behandelingen nog niet in elk ziekenhuis vergoed

Er moet een 'waarborgendocument' worden opgesteld met eisen voor de kwaliteitswaarborg van PTED-behandelingen. Tot dat document wordt opgeleverd, wat vermoedelijk uiterlijk 1 juli 2021 is, geldt de vergoeding alleen in ziekenhuizen die mee hebben gedaan aan de vijfjarige proef. Als het waarborgendocument er is, geldt de vergoeding voor alle ziekenhuizen die voldoen aan de afgesproken kwaliteitseisen. 

De ziekenhuizen die mee hebben gedaan aan de PTED-studie (en waar PTED-behandelingen nu al vergoed worden) zijn: Rijnstate Ziekenhuis (Arnhem), Rijnland Ziekenhuis (Leiderdorp), Park Medisch Centrum (Rotterdam) en St. Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg).

Bron: Zorginsituut Nederland