Steeds meer mensen met huidkanker

huidkanker-vaker-19052017.jpg

Het aantal mensen met de meest agressieve vorm van huidkanker - melanoom - blijft stijgen. Kregen er in 1990 nog 1554 mensen een melanoom, in 2015 kwamen er 5887 nieuwe patiënten bij. Voorlopige cijfers voor 2016 geven 6787 nieuwe gevallen aan.

Dat meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vrijdag. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, die een op de vijf Nederlanders tijdens zijn of haar leven treft.

'Zongedrag' van mensen belangrijke oorzaak

In 2014 waren er 53.000 nieuwe gevallen, bijna vier keer zoveel als in 1990. De stijging komt vooral door het 'zongedrag' van mensen in de afgelopen decennia. De twee meest voorkomende huidkankersoorten - basaalcel- en plaveiselcelcarcinoom - zijn goed te behandelen.Hoe zon je veilig? Lees de tips

Huidkanker komt vooral bij ouderen voor

De toename van de agressieve melanoom komt niet alleen doordat het aantal ouderen toeneemt en daarmee de kans op kanker, maar ook omdat deze vorm daadwerkelijk vaker voorkomt. De gemiddelde leeftijd van patiënten die een melanoom krijgen, is 52 jaar. Deze aandoening begint met een plek op de huid, maar de kwaadaardige cellen verspreiden zich daarna onderhuids via de bloedbaan of lymfeklieren naar organen.

Ontdekking in vroeg stadium

Melanomen worden wel steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt. Zo zit 80 procent van de nieuwe patiënten in stadium één, waardoor hun overlevingskansen stijgen, aldus een woordvoerster. Toch sterven jaarlijks ongeveer achthonderd mensen aan de gevolgen van een melanoom.

Huidkankerdag

Zaterdag is het voor de vijfde keer Huidkankerdag. Mensen die zich vooraf hebben aangemeld, kunnen dan een huidcontrole laten uitvoeren door een dermatoloog. Vorig jaar werden op deze dag 250 gevallen van huidkanker ontdekt, waaronder vijftig melanomen.

Bron: ANP