Tv-uitzending 14-02-2022

De woekerpolisaffaire – de ophef rondom beleggingsverzekeringen in Nederland –, begon meer dan vijftien jaar geleden, met alle gevolgen vandien. Nu, in 2022, doet de Hoge Raad uitspraak in een zaak tegen Nationale Nederlanden. Wat betekent dit voor iedereen met een woekerpolis? Daarnaast praten we met mensen die al lange tijd aan het herstellen zijn van corona. Onder deze Long Covid-patiënten heerst onrust: ben je na twee jaar nog steeds ziek, dan verlies je je baan.

Radar laat al in november 2006 zien dat gemiddeld 40% van het geld van maar liefst 6 miljoen mensen door vrijwel alle verzekeraars wordt ingehouden. Met dit geld wordt niet belegd, maar het verdwijnt in de zakken van verzekeraars en tussenpersonen. Deze beleggingsverzekeringen sluiten mensen af als een spaarpot, waarmee ze bijvoorbeeld hun pensioen verzekeren, hun hypotheek kunnen aflossen, of de studie van hun kinderen kunnen betalen. Voor het afsluiten van een woekerpolis is nooit door verzekeraars aan de klant uitgelegd dat er zoveel geld wordt ingehouden. De schade is immens. De woekerpolisaffaire is geboren. Nu, meer dan vijftien jaar later, doet het hoogste orgaan, de Hoge Raad, uitspraak in een zaak tegen Nationale Nederlanden. De uitspraak is niet alleen bepalend voor klanten van Nationale Nederlanden, maar voor iedereen met een woekerpolis. Kunnen de gedupeerden de champagneflessen laten ploppen of kunnen ze voorgoed naar hun geld fluiten?

Online fietsleverancier lost problemen niet op | Radar Checkt!

Een mooier cadeau kun je je dochter niet geven, een gloednieuwe fiets. Je gaat zoeken op internet en komt een prachtige fiets van het merk Spirit tegen. Het ziet er allemaal goed, je doet de bestelling en een paar dagen later heb je de fiets binnen. Alleen is de doos helemaal beschadigd en de fiets ook. Na wat heen en weer gemail kan je hem terugsturen en krijg je een nieuwe fiets toegestuurd. Alleen is ook die flink beschadigd, de moed zakt je in de schoenen. En dan begint het gedonder, het bedrijf reageert niet of nauwelijks, en je hebt een waardeloos product waar je honderden euro’s voor hebt betaald. Er zijn meer klachten over Spirit. Wie zit er achter dit bedrijf? En waarom worden de problemen niet opgelost? Fons gaat op zoek naar de eigenaar.

Long Covid-patiënten maken zich zorgen over baanbehoud

Je bent al twee jaar aan het herstellen en nog steeds niet beter. Werken zit er al helemaal niet in. Dit geldt voor mensen met ‘Long Covid’; die houden langdurig klachten nadat ze corona hebben gehad. Hoe lang het herstel duurt verschilt per persoon en omdat het een nieuw fenomeen is, is er eigenlijk nog maar weinig over bekend. Als je ziek bent, moet je werkgever minimaal 2 jaar je loon doorbetalen. Je hebt dan recht op minimaal 70% van je salaris. Ben je na 2 jaar nog steeds ziek, dan verlies je je baan en moet je het doen met een uitkering. Dat is minder dan je salaris en dus gaat je inkomen er flink op achteruit. Veel ‘Long Covid’ patiënten zitten nu op die grens van twee jaar en maken zich grote zorgen. Terwijl de kans ook nog eens groot is dat je corona hebt opgelopen op de werkvloer. Blijft de overheid halsstarrig vasthouden aan bestaand beleid of wordt er een uitzondering gemaakt?