background branding

Tv-uitzending 18-04-2022

Als je niet alleen je gewicht, maar ook je spiermassa en vetpercentage thuis wilt meten, kun je een slimme weegschaal kopen. Maar doen deze apparaten wel wat ze beloven? Wij testen er vijf. Daarnaast behandelen we klachten over Z-Works, een bedrijf dat met mooie praatjes zzp'ers geld aftroggelt. En Fons checkt hoe het gesteld staat met het energieverbruik in overheidspanden. 

Radar test slimme weegschalen: werken ze echt?

Weegschalen meten tegenwoordig veel meer dan alleen je gewicht. De zogenaamde slimme weegschalen geven een complete lichaamsanalyse van  je bot- en spiermassa, vochtgehalte, vetpercentage en zelfs je 'echte' leeftijd. Maar hoe betrouwbaar zijn deze metingen? Bodybuildster Ellen Breemans en 'Liever Te Dik In De Kist'-zanger René Karst stappen voor Radar op vijf populaire consumenten weegschalen in de prijsklasse van 18 tot 195 euro én doen een wetenschappelijk betrouwbare nulmeting. Een panel van drie experts analyseert de resultaten. Welke van de 5 weegschalen is de slimste?

Radar Checkt! lichtvervuiling: ministeries hebben het licht nog niet gezien

Begin 2020 ging Fons 's avonds langs de Haagse ministeries om te kijken of er kantoorverlichting brandde. En jawel, in vrijwel alle verlaten kantoorpanden brandde volop licht. Dat is slecht voor het milieu, én het kost belastinggeld. In de kabinetsdoelstellingen stond toen de ambitie om het energieverbruik in alle overheidspanden met 25 procent te reduceren voor eind 2020. Maar wat blijkt: het is nog altijd niet duidelijk of het Rijksvastgoedbedrijf gelukt is dit doel te bewerkstelligen. Hoewel de overheid consumenten oproept energiezuinig te leven, hebben ze zelf het licht nog niet gezien. En hoe staat het er inmiddels in de nacht voor bij de ministeries? Fons gaat weer op pad.

Productiehuis Z-Works troggelt zzp'ers geld af

‘Testosteron gedreven verkopers’ en ‘hongerige hardcore telefonische verkopers’. Dit gaat over productiehuis Z-Works. Niet alleen in onze mailbox, maar ook online stroomt het klachten van zzp’ers over deze onderneming. Z-Works maakt negen programma’s waarin ze reclamefilmpjes van bedrijven achter elkaar zetten, maar zo verkopen ze het niet aan de ondernemer. Je wordt als ondernemer gevraagd om mee te werken aan een tv-programma omdat je deskundigheid en expertise perfect zou aansluiten bij de uitzending. Prime time uitgezonden op RTL of SBS6. Na drie kwartier telefonische vleierij, blijkt het niet meer dan een ordinaire, veel te dure advertentieverkoop. Mag dit eigenlijk wel? En erkent Z-Works hun discutabele werkwijze? 

Kijk maandagavond 18 april om 20.30 uur naar Radar op NPO 1.