Tv-uitzending 26 april 2021

Er is veel aandacht voor bloedklonters als bijwerking van bepaalde coronavaccins, maar de grotere kans op trombose voor vrouwen die de pil nemen blijft onderbelicht. Wat moet je weten? Ook in de uitzending: hoe betrouwbaar zijn voedselintolerantietests? En: waarom maken banken het je zo moeilijk om toegang te krijgen tot het geld van een overleden geliefde? 

Kans op trombose bij slikken van de pil groter dan je denkt

Niet alleen het AstraZeneca-vaccin, maar ook de anticonceptiepil heeft trombose als bijwerking. En de kans daarop veel is groter dan je denkt. Uit navraag van Radar blijkt bijvoorbeeld dat het slikken van de moderne generatie anticonceptiepillen een hoger risico geeft op trombose dan de oudere generatie pillen. En zo blijkt ook dat het risico op trombose groter wordt als je 35 jaar of ouder bent. Daar komt bij dat het bij de ene pil meer speelt dan bij de andere. Kortom: wat moeten vrouwen weten als ze de anticonceptiepil slikken? Maandag in Radar. 

Voedselintolerantie testen | Radar checkt

We kregen een mail van een bezorgde consument: 'Een vriendin van mij kwam op bezoek en bracht een lange lijst van voedingsmiddelen mee die ze niet mag eten.' Zo begon het bericht. De lijst is gebaseerd op een IgG-intolerantietest, zo staat in de mail te lezen. 'Ik twijfel zeer aan deze test. Ook vind ik het zorgelijk, want als ze deze lijst in acht neemt, mag ze bijna niets meer eten! Willen jullie dit eens uitzoeken?' En zo geschiedde. Fons doet een aantal zelftests om voedselintoleranties te bepalen en legt de resultaten voor aan experts. Zijn de tests te vertrouwen?

Hoe makkelijk krijg je het banksaldo van je overleden dierbare uitgekeerd?

We krijgen er helaas allemaal mee te maken, het overlijden van een dierbare. Nabestaanden moeten vervolgens allerlei instellingen inlichten over het overlijden, waaronder de bank. Hoe klantvriendelijk werken banken mee om het saldo op de bankrekening(en) van de overledene vrij te geven aan erfgenamen? Uit onderzoek van Radar blijkt dat het je als nabestaande absoluut niet makkelijk wordt gemaakt. Alle banken hebben hun eigen regels en voorwaarden. Vaak vragen ze om een verklaring van erfrecht, zelfs als deze notariële akte duurder is dan het resterende banksaldo. Tijd voor verandering?