background branding

Uitzending maandag 10 april 2023

Komende maandag is Radar weer op televisie. In deze uitzending nemen we warmteleverancier Eteck onder de loep, waar we ruim 550 klachten over ontvingen. In de studio komen zij tekst en uitleg geven. En hoe zit het met luchtvaartmaatschappijen die te pas en te onpas vluchten wijzigen? Fons haalt verhaal. Ook besteden we aandacht aan het certificaathouders van Triodos. Zij kunnen niet bij hun geld en bovendien is de waarde sterk gedaald. Wat is er aan de hand?

Radar ontvangt meer dan 550 klachten over warmteleverancier Eteck

Met 73 procent zagen bewoners van een nieuwbouwwijk in Blaricum hun energiekosten stijgen per 1 januari 2023. Radar besteedde daar in februari aandacht aan. Na de uitzending stroomde de mailbox van Radar vol. Meer dan 550 Eteck-klanten deden hun beklag over de kosten, onderhoud en monopoliepositie van de warmteleverancier. Deze beloofde zodra het kon, tekst en uitleg te geven in Radar. Dat doen ze maandag in de studio. Hoe gaan ze de problemen oplossen?

Radar Checkt! Vliegmaatschappijen boeken te pas en te onpas vluchten om

Vluchten worden te pas en te onpas gewijzigd nadat een vliegticket is gekocht. Reizigers worden na het kopen van de tickets geconfronteerd met gewijzigde, ongunstige vluchttijden, extra tussenstops of worden zelfs afgezet op een andere luchthaven. Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties mogen van alles wijzigen. Uit een enquête van Radar onder haar testpanel leden blijkt dat maar liefst 70% niet op de hoogte is dat vluchten gewijzigd mogen worden. Reizigers die daadwerkelijk met een wijziging geconfronteerd werden, ondervonden meer dan 40% problemen met de planning rondom de reis, wat vaak tot extra kosten leidt. En als je al rechten hebt als reiziger, word je daar vaak niet op gewezen door de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Moet hier niet wat aan veranderen? Fons zoekt het uit.

Het lot van de certificaathouders van Triodos

Heb je een Triodos certificaat, dan kun je al drie jaar niet meer bij je geld. Het gaat om ruim 43 duizend Triodos klanten waarvan het merendeel kleine investeerders. Zij hebben voor de certificaten van Triodos gekozen omdat ze onder andere investeren in sociaal maatschappelijke zaken. Maar voorlopig kunnen de klanten van Triodos naar hun geld fluiten en de waarde is ook nog eens keihard gekelderd. In Spanje zijn al meerdere rechtszaken gewonnen door certificaathouders tegen Triodos. In Nederland is Stichting Certificaathouders Triodos Bank naar de Ondernemingskamer gestapt. Het gerechtshof heeft geoordeeld dat er geen nader onderzoek gedaan hoeft te worden naar het beleid bij Triodos, omdat de bank al veel openheid heeft gegeven. Gaan de certificaathouders nog iets van hun geld zien?

Radar wordt op woensdag 12 april om 14.09 uur herhaald op NPO2 en om 16.05 op NPO1.