Uitzending Radar 5 februari 2024: fout op Mijnpensioenoverzicht.nl en btw op reparaties

Maandag 5 februari begint het nieuwe seizoen van Radar. We trappen af met het AOW-gat: geld dat je zelf extra moet sparen omdat de informatie op Mijnpensioenoverzicht.nl niet klopt. Ook zijn de klachten over Refurbished.nl nog steeds niet opgelost en kijken we naar de btw op reparaties. 

AOW-gat door verkeerde informatie op Mijnpensioenoverzicht.nl

Er is veel onduidelijkheid over wat het nieuwe pensioenstelsel voor je gaat betekenen. En dan heb je ook nog de AOW-leeftijd die steeds verder opschuift. Mijnpensioenoverzicht.nl is dé plek waar de overheid het voor jou op een rijtje zet en waar je orde in de chaos moet krijgen.

Alleen klopt de informatie op de site niet, wat kan resulteren in een AOW gat. En dat gat kan wel oplopen tot 40.000 euro. Wie gaat ervoor zorgen dat de informatie op mijnpensioenoverzicht.nl voortaan wel klopt?

Nederland wil circulair worden, maar 21 procent btw op reparatie blijft

Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben. Dat betekent dat we bijna geen afval meer mogen produceren en meer moeten gaan repareren en hergebruiken. Maar de kosten van bijvoorbeeld het herstofferen van een bank of stoel zijn erg hoog, mede door de BTW van 21 procent. Kan dat niet anders? Fons zoekt het uit.

Problemen bij Refurbished.nl nog steeds niet opgelost

En de problemen bij Refurbished.nl zijn nog steeds niet opgelost. Maandenlang ontvangt Radar al klachten over de webwinkel. Geen telefoon geleverd, geen geld retour of een beschadigd artikel ontvangen. De eigenaar belooft ook al maanden beterschap, maar volgens de gedupeerden die zich bij Radar meldden worden die niet opgelost.

De Belgische autoriteiten haalden de webshop zelfs offline. Ook in Nederland doet de politie onderzoek. Hoe verklaart Refurbished.nl zelf de situatie?

overgroot deel van gemeenten stimuleert woningsplitsing niet

Woningnood is één van de grootste problemen van dit moment en woningsplitsing zou een uitkomst kunnen zijn. Uit onderzoek van Radar blijkt dat 84 procent van de gemeenten dit niet stimuleert.

Radar betrok bij het onderzoek alle gemeenten van Nederland, meer dan 340, waarvan ruim 200 gemeenten hebben gereageerd. Maar 16 procent daarvan geeft aan woningsplitsing te stimuleren. Uit onderzoek van het Radar Panel onder ruim 17.000 consumenten blijkt dat mensen in woningsplitsing wél een oplossing voor het woningtekort zien. Wie ermee aan de slag is gegaan, geeft echter aan dat je voor een splitsingsvergunning een lange adem moet hebben.