Vanaf 1 juli is een gratis spaarrekening vaak niet meer mogelijk

10maartabnamro.jpg

Een gratis spaarrekening is voor veel klanten niet meer mogelijk. Bij ABN Amro, SNS en Regiobank moeten spaarders nu verplicht voor een betaalrekening betalen, ook als die niet gewenst is. Betaal je niet, kun je vertrekken, zegt NOS. 

De Volkskrant meldt dat klanten per maand 2,55 tot 2,95 euro moeten gaan betalen. Nu zijn ze nul euro kwijt. Voor de klanten van ING is dit al langere tijd niet meer mogelijk. Zij die alleen nog een spaarrekening hebben, worden benaderd door de bank met het vriendelijke verzoek het geld naar een andere rekening over te maken. 

‘Oog voor de klant’

Een woordvoerder namens SNS en Regiobank zegt klanten te willen helpen met deze verandering. Harmen van den Schoor van moederbedrijf Volksbank zegt ook te willen helpen met het organiseren van dagelijkse bankzaken. ‘Daar kunnen we betere invulling aan geven door onze diensten te bundelen.’

Op 1 juli gaat de verandering in. ABN Amro voert deze verandering ook door om dezelfde reden als de andere banken: om klanten beter te kunnen helpen. 

In 2021 werden er meer spaarrekeningen geopend bij verschillende banken om zo de negatieve rente te ontwijken. Boven een bepaald bedrag werd negatieve rente gerekend en mensen wilden dit ontlopen. 

Sparen steeds minder voordelig

Sparen is de laatste jaren steeds minder voordelig geworden, doordat de spaarrente dicht tegen nul aan zat en er voor verschillende klanten negatieve rente werd gerekend. Nu komt deze nieuwe verandering erbij: een verplichte betaalrekening waarvoor betaald moet worden.  

De betaalrekeningen worden steeds duurder. De Consumentenbond meldt dat een betaalrekening in vijf jaar gemiddeld 42% duurder werd. 

Bron: NOS