background branding

'Verduurzaming kolencentrales lijkt de beste oplossing'

kolencentrales.jpg

Het beste scenario voor de Nederlandse kolencentrales is niet sluiting, maar verdere verduurzaming, meldt het FD. De CO2 die uitgestoten wordt zou opgeslagen kunnen worden in oude gasvelden en er kan biomassa bijgestookt worden; dat is relatief goedkoop en het levert de meeste besparingen van broeikasgassen op.

Dat staat in een nog niet bekendgemaakte studie van Frontier Economics die is ingezien door de krant. In verschillende scenario's wordt de toekomst van de Nederlandse kolencentrales geschetst.

Sluiting van alle kolencentrales per 2020 zou 7 miljard euro kosten. Dat is exclusief de compensatie van de eigenaren van de kolencentrales. Andere scenario's zijn een geleidelijke sluiting van kolencentrales en betere bepaling van de prijs van CO2.

Volgende regering

Het kabinet laat een besluit over de toekomst van de Nederlandse kolencentrales over aan een volgende regering. Dat blijkt uit een brief die minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer stuurt. De Kamer had vorig jaar om de toekomstscenario's voor de overgebleven vijf centrales gevraagd.

Bron: ANP MediaWatch / FD