background branding

Tweede Kamer-partijen oneens met uitstel van sluiting kolencentrales

kolencentrales.jpg

Het besluit van het kabinet om de beslissing over de toekomst van de vijf overgebleven kolencentrales door te schuiven naar een volgend kabinet, is bij veel partijen niet in goede aarde gevallen. PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben boos gereageerd.

'Dit kabinet verprutst op de valreep de mogelijkheid om écht iets te doen aan klimaatverandering', aldus D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. De Tweede Kamer had al in 2015 een voorstel van D66 aangenomen om kolencentrales uit te faseren. Volgens Van Veldhoven negeert het kabinet van VVD en PvdA de Kamer.

Wetsvoorstel voor de verkiezingen

Maar ook de fractie van de PvdA is boos en laat weten nog voor de verkiezingen met een wetsvoorstel te komen. Dat moet ervoor zorgen dat er in 2020 twee centrales dicht moeten en in 2030 de laatste drie, aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos.

Tweede kamer zal stappen ondernemen

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: 'Als het kabinet deze noodzakelijke stap niet wil zetten, dan zal Tweede Kamer dat doen. Een groene meerderheid wil sluiting'. Eric Smaling van de SP spreekt van een 'laffe opstelling'.

Nederland achterblijver klimaatgebied

Milieuorganisaties vinden het een ramp. Volgens Greenpeace maakt het kabinet Nederland opnieuw tot een achterblijver op klimaatgebied. 'De maatschappelijke druk om de centrales te sluiten zal blijven toenemen. De hete aardappel doorschuiven naar een volgend kabinet verandert daar niets aan.'

Genoeg garanties

Bestuurder Ben Hoogendam van CNV Publieke diensten vindt dat de medewerkers van de kolencentrales zekerheid en perspectief verdienen. Volgens hem zou het niet logisch zijn om 'efficiënte kolencentrales' te sluiten, terwijl er niet genoeg garanties zijn dat er dan geen elektriciteit binnenkomt die wordt opgewekt door vervuilende buitenlandse bruin- en steenkoolcentrales.

Urgenda-vonnis

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte het standpunt van het kabinet donderdag bekend. Wel zegt hij dat de meest vervuilende centrale moet sluiten als blijkt dat de doelstelling uit het zogeheten Urgenda-vonnis niet wordt gehaald. Het gaat dan om de centrale aan de Hemweg in Amsterdam. Volgens het Urgenda-vonnis moet de uitstoot in 2020 met 25 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. VVD-minister Kamp denkt dat die reductie kan worden gehaald zonder sluiting van centrales.

Bron: ANP