background branding

Amsterdam ook geïnteresseerd in kolencentrale Nuon

kolencentralenuoamsterdam780.jpg

De Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid) wil het bod op de kolencentrale van Nuon verdubbelen.

Duurzame energieleverancier Vandebron maakte donderdag bekend er een miljoen euro voor over te hebben om de Hemwegcentrale in de hoofdstad over te nemen en een nieuwe bestemming te geven. Nuon liet dezelfde dag nog weten niet akkoord te gaan met dit 'stuntbod'.

'Goed voor de gezondheid van Amsterdammers'

Choho kondigde vrijdag aan dat hij eveneens een miljoen wil vrijmaken om bij te dragen aan de sluiting. 'Het drastisch terugbrengen van de CO2-uitstoot en andere luchtvervuiling is goed voor het klimaat en de gezondheid van Amsterdammers. Ook ik ben daarom altijd voorstander geweest van het sluiten van de kolencentrale, met oog voor de belangen van de werknemers van de centrale.'

'Rijksoverheid moet verantwoordelijkheid nemen'

De wethouder moet het voorstel nog voorleggen aan de gemeenteraad. Ook roept hij de Rijksoverheid op verantwoordelijkheid te nemen, zodat de vervuilende kolencentrale daadwerkelijk kan worden gesloten. Volgens een woordvoerder van Choho gaat het Rijk daar uiteindelijk over.

Goede regeling voor de werknemers

Nuon gaf in december aan open te staan voor sluiting van de kolencentrale, mits er een goede regeling komt voor de tweehonderd werknemers die hierdoor op straat komen te staan. Volgens de energiemaatschappij heeft Vandebron hier in zijn bod geen enkele rekening mee gehouden. Een woordvoerster van Nuon zei vrijdag onaangenaam verrast te zijn over dat het bedrijf het bericht van de gemeente via de media moest vernemen. Met het bod van Choho is volgens haar wel een 'interessante situatie' ontstaat. 'We gaan ervan uit dat de gemeente hier ook heel serieus over nagedacht heeft.' Nuon wil met de gemeente om de tafel en gaat ervan uit dat de Hemweg wordt overgenomen inclusief personeel.

Vandebron wil van de centrale een plek maken voor alle Amsterdammers.

Bron: ANP