background branding

Chemiebedrijf Chemours moet uitstoot terugschroeven

uitstoo33.jpg

De vergunning van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht wordt aangescherpt. De uitstoot van de omstreden stof GenX in lucht en water moet aanzienlijk omlaag. Dat heeft de provincie Zuid-Holland vrijdag bekendgemaakt.

De stof die volgens toxicologen gevaarlijk is voor de volksgezondheid, is al op verscheidene plaatsen in Zuid-Holland aangetroffen in het leidingwater. Mocht Chemours tot nu toe jaarlijks omgerekend 6400 kilo lozen op rivier de Merwede, nu wordt dat maximaal 2035 kilo, zo heeft de provincie bepaald.

'Ook onderzoek naar verder terugdringen uitstoot'

Naast de verlaging van emissies verplicht het provinciebestuur Chemours om te onderzoeken hoe de uitstoot verder is terug te dringen. 'Op dit moment ontbreken voldoende inhoudelijke gronden om het bedrijf te verplichten tot verdere beperking of volledige uitfasering van de lozing', aldus de provincie vrijdag.

'Omwonenden maken zich zorgen om de uitstoot'

'Deze aanscherping van de vergunning is een van de concrete acties. Bedrijven zijn primair zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in en om het bedrijf en moeten ten minste binnen de verleende vergunning handelen', aldus de provincie. 'Omwonenden en betrokkenen maken zich zorgen om de uitstoot. De provincie deelt die zorgen. Veilig drinkwater en een veilige leefomgeving zijn cruciaal en hebben voor het provinciebestuur prioriteit.'

Donderdag liet Chemours weten dat het enkele miljoenen investeert in een proefinstallatie om de lozing terug te brengen van stoffen in de Merwede die bij de GenX-technologie worden gebruikt. Het bedrijf wil de proefinstallatie deze zomer al in gebruik nemen en eind dit jaar de eerste resultaten presenteren.

Bron: ANP