Verduurzamingshypotheek: zo veel mag jij lenen en zo werkt het

Glaszetter

Het verduurzamen van je huis kan veel geld kosten. Na de aankoop van je huis ga je vaak verbouwen en krijg je daarom de kans gelijk te verduurzamen. Je kunt daarom een extra bedrag bovenop je reguliere hypotheek afsluiten om deze aanpassingen te bekostigen, beter bekend als de verduurzamingshypotheek. Welke regels gelden er en kom jij hiervoor in aanmerking? 

Wat is een verduurzamingshypotheek?

De verduurzamingshypotheek is een aanvullende hypotheek met als doel het verduurzamen van je huis. De hoogte van je hypotheek is afhankelijk van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer je per maand aan vaste lasten kunt dragen. Verduurzamen is niet altijd goedkoop en doe je graag wanneer je je net gekochte huis gaat verbouwen. En om dat te stimuleren is de verduurzamingshypotheek in het leven geroepen. 

Maar waarom kun je dan nu wel ineens deze extra vaste lasten dragen? De overtuiging is dat je door het verduurzamen van je huis minder geld kwijt zal zijn aan energiekosten en deze lasten dus zult kunnen dragen. Voordat je een verduurzamingshypotheek kunt afsluiten, moet je voldoen aan een hoop eisen. Ook is de hoogte van de aanvullende hypotheek beperkt. 

Hoeveel kan je lenen?

Wie een hypotheek afsluit voor een huis, kan tot honderd procent van de woningwaarde lenen. Dit bedrag kan door verduurzaming oplopen tot 106 procent van de verkoopprijs van de woning. Sinds begin dit jaar kun je met een lager energielabel meer lenen. Wel gaan een hoop hypotheekverstrekkers niet mee met de vernieuwde regeling, zelfs niet met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

Hoeveel kun je extra lenen? Het is dan noodzakelijk het energielabel van je huis te weten. Weet je die niet? Dan kun je je deze aanvragen. Dit bedrag kun je extra lenen ter verduurzaming van je huis:

  • Energielabel E,F,G 20.000 euro
  • Energielabel C,D 15.000 euro
  • Energielabel A+++, A++, A+, A en B 10.000 euro

Waar kun je de verduurzamingshypotheek voor gebruiken?

Er zijn verschillende maatregelen waarvoor je een verduurzamingshypotheek kunt afsluiten. Zo kan dat bij het aanleggen of plaatsen van:

  • zonnepanelen
  • warmtepomp
  • energiezuinige ventilatie
  • douche met waterterugwinning
  • isolatie van het dak, de gevel of de vloer
  • HR++ en triple glas 
  • Isolerende kozijnen en deuren

Een ander alternatief: het energiebespaarbudget

Wie al bepaalde maatregelen heeft gekozen en al de offertes binnen heeft bij het afsluiten van een hypotheek, kan gelijk geld ontvangen. Weet je dit nog niet? Dan kun je een ‘Energiebespaarbudget’ aanvragen. Je hoeft dan nog geen keuze te maken hoe je je huis gaat verduurzamen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is een voorlopig plan met de daarbij voorlopige inschatting van de kosten genoeg. In dit geval kun je een uitbetaling ontvangen van energiemaatregelen die je daadwerkelijk hebt laten uitvoeren. 

Hoeveel je kunt lenen of aanvullend kunt lenen tijdens het afsluiten van je hypotheek is dus per situatie verschillend. Naast je inkomen, energielabel en toekomstige plannen kun je voor advies altijd met een hypotheekadviseur in gesprek gaan. Welke regels een hypotheekverstrekker hanteert verschilt per partij. 

Bronnen: MilieuCentraal, De Consumentenbond, Rijksoverheid