Zonnepanelen huren of leasen? Pas op voor deze verkooppraatjes

zonnepanelen (1).jpg

Zonnepanelen leasen of huren blijkt vaak alsnog een fikse investering, zo behandelen we in de Radar-uitzending van maandag 23 oktober. Achter de gouden bergen die worden beloofd schuilen namelijk torenhoge rentes en valse beloftes. Wat zijn verkooppraatjes en welke adviezen moet je wel ter harte nemen?

‘Losse omvormers zijn beter’

Of je gaat voor losse of vaste omvormers, ligt aan de hoeveelheid schaduw die jouw zonnepanelen vangen. Vangt één van de panelen veel schaduw, dan is het bijvoorbeeld handig om voor een losse omvormer te kiezen zodat dit paneel niet de energie wegtrekt uit de andere panelen. Heb je helemaal geen schaduw op de panelen, dan heb je in principe aan één omvormer voldoende. Kijk dus naar je eigen situatie.

‘Duitse zonnepanelen winnen het van Chinese’

Nee, Duitse zonnepanelen zijn niet de beste. Zowel China als Duitsland hebben gerenommeerde als minder bekende zonnepaneelfabrikanten. 

Kies in ieder geval panelen die voldoen aan Europese normen en certificeringen.Over het algemeen zijn Chinese zonnepanelen vaak goedkoper dan Duitse zonnepanelen. Dit lagere prijsniveau is een van de redenen waarom Chinese panelen populair zijn geworden op de wereldmarkt. De keuze tussen Chinese en Duitse zonnepanelen kan dus ook afhangen van je budget.

‘Dikkere kabels zijn het best’

De dikte van de kabels is een belangrijke overweging, maar dikker betekent niet noodzakelijk beter. De dikte van de kabels moet onder andere worden afgestemd op de stroomsterkte die door de zonnepanelen wordt gegenereerd. Als de stroomsterkte hoog is, is het belangrijk om dikkere kabels te gebruiken om energieverlies te minimaliseren. 

De lengte van de kabels tussen de zonnepanelen en de omvormer is ook van invloed op de keuze van de kabeldikte. Langere kabels hebben meer weerstand, wat kan leiden tot energieverlies. Dikkere kabels hebben minder weerstand en kunnen daarom de efficiëntie van het zonne-energiesysteem verbeteren.

Als je van plan bent om in de toekomst meer zonnepanelen toe te voegen aan je systeem, kan het verstandig zijn om iets dikkere kabels te gebruiken om voorbereid te zijn op de toekomstige uitbreiding.

Andere aandachtspunten

Naast de verkooppraatjes, zijn we tijdens ons onderzoek nog meer punten tegengekomen waar je op moet letten.

Bij leasen en huren komt veel rekenwerk kijken 
Bij het leasen en huren van zonnepanelen komt een stuk meer rekensommen kijken, dan bij zonnepanelen huren. Het kan dan lastig zijn om in te schatten wat een voordelige keuze is.

Wat is een redelijke rente?
De aanbieders die wij spraken boden zonnepanelen aan met een hele hoge rente, namelijk 6 procent. Op dit moment is die rente veel te hoog. Hoe kan je nou weten welke rente redelijk is? 

Vergelijk leaseaanbiedingen: begin met het verzamelen van offertes van verschillende zonnepanelenleasebedrijven. Zorg ervoor dat je alle details van elk aanbod begrijpt, inclusief de rentevoet, looptijd van het leasecontract, maandelijkse betalingen en eventuele bijkomende kosten. Onderzoek daarnaast de marktrente. Controleer de huidige rentetarieven op leningen en leases in jouw regio. 

Lening afsluiten Warmtefonds 
Voor een lening kan je deze het best afsluiten bij het Warmtefonds of bij de SVN. Dit zijn leningverstrekkers vanuit de overheid en hier weet je zeker dat je qua rente stabiel zit. 

Overdrijving van energiebesparingen
Een andere praktijk in de zonnepanelenmarkt is het rekenen met een hoge stroomprijs, vaak in de buurt van 60 cent per kWh, om de besparingen op de aanschafprijs van zonnepanelen te rechtvaardigen. Dit is meestal niet realistisch en wordt afgeraden. De stroomprijzen variëren en moeten nauwkeurig worden ingeschat om realistische besparingen te berekenen. Het is hiervoor handig om te kijken naar verschillende websites van energieleveranciers. 

Deze tool van de TU Delft kan je nog verder helpen bij het maken van het kiezen van het type zonnepanelen, waar je deze kan plaatsen op je huis en wat het oplevert.