VW roept 8,5 miljoen auto's in Europa terug

vw_03.jpg

Volkswagen roept in Europa 8,5 miljoen dieselauto's terug die zijn uitgerust met software om uitstootwaarden te manipuleren. Dat maakte het concern donderdag bekend.

De miljoenen wagens staan voor iets minder dan een derde van alle Volkswagens die tussen 2009 en augustus dit jaar in de regio zijn geleverd. Het is ook een van de grootste terugroepacties ooit in de Europese automobielindustrie.

Terugroepen verplicht

Eerder op de dag liet de Duitse toezichthouder KBA weten dat de auto's in Duitsland, 2,4 miljoen exemplaren, verplicht moesten worden teruggeroepen. De waakhond vond de vrijwillige reparatie die Volkswagen eerder voorstelde niet ver genoeg gaan en eiste dat alle wagens verplicht worden aangepast.

Oplossing

Volkswagen liet al weten druk bezig te zijn om oplossing voor de sjoemeldiesels te vinden. Die kunnen volgens het concern bestaan uit aanpassingen van zowel de software als de hardware. Dat laatste betekent dat er mogelijk ook onderdelen vervangen moeten worden. Voor elk betreffend model en bouwjaar wordt op dit moment een variant ontwikkeld, aldus Volkswagen donderdag. Die moeten eind november klaar zijn. De terugroepactie begint in januari. Voor de Volkswagenrijders zijn er geen kosten aan verboden.

Wagens zijn technisch veilig

Volkswagen benadrukt dat de wagens technisch veilig zijn en dat er gewoon mee kan worden gereden. Gebruikers zullen de komende weken en maanden worden geïnformeerd.

Bron: ANP / BLOOMBERG