background branding

'Waardig ouder worden én waardig sterven'

ouderenmanifest87.jpg

D66 heeft haar handtekening onder het manifest Waardig Ouder Worden gezet waarin maatregelen staan om de kwaliteit van leven van ouderen structureel te verbeteren. Het manifest is een reactie op het plan van D66 om ouderen met een voltooid leven het recht te geven om uit het leven te stappen.

Het gaat om twee dingen: waardig ouder worden en waardig sterven', benadrukte D66-voorman Alexander Pechtold dinsdag in het televisieprogramma De tafel van Tijs. Daarin zat ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, een van de initiatiefnemers van het ouderenmanifest. Naast het recht om uit het leven te stappen zijn ook het stimuleren van mantelzorg, meer jongeren die vrijwilligerswerk doen in de ouderenzorg en een coördinerend minister onderdelen van het plan.

Onderzoek

Segers wil dat er een onderzoek komt naar de omvang van de groep mensen die een voltooid leven heeft. Dat moet in de formatie voor het nieuwe kabinet geregeld worden. Pechtold stemde daarmee in 'als het niet vertragend werk' voor zijn plan.

Voor de ChristenUnie blijft het voltooid leven-plan een breekpunt bij de vorming van een nieuwe regering, maakte Segers opnieuw duidelijk. Hij gaat niet in een kabinet zitten dat deze wet zou steunen. 'Dat is voor mij een onbegaanbare weg.'

Bron: ANP