background branding

Wakker Dier: nog altijd plofkip bij de Lidl

kip.jpg

Stichting Wakker Dier is boos op supermarktketen Lidl. Die had beloofd om per 1 januari geen plofkip meer te verkopen, maar doet dat feitelijk nog steeds, zegt de dierenwelzijnsorganisatie woensdag.

Lidl laat weten verrast te zijn en kondigt onderzoek aan.

'Kunstgrepen'

Wakker Dier beschuldigt Lidl van 'kunstgrepen'. De keten zou namelijk alleen nog het vlees verkopen van hennetjes van een bepaald ras. Die groeien minder hard dan de haantjes. Bovendien krijgen ze speciaal voer, zodat ze iets minder snel groeien dan vroeger. Officieel gelden ze net niet als een plofkip. De haantjes worden volgens Wakker Dier wel vetgemest en elders verkocht. 'Zo los je het plofkip-probleem niet op', aldus de organisatie.

Plofkippen

Kuikentjes komen per dag ongeveer 40 tot 60 gram aan. De snelle groeiers worden plofkippen genoemd. Ze leven in stallen met ongeveer twintig soortgenoten op een vierkante meter. De kippen krijgen volgens Wakker Dier last van kreupelheid, gewrichtspijn, voetzweren en kortademigheid. De organisatie voert daar sinds 2012 actie tegen. Ze wil dat winkels vlees verkopen van kuikens die minder hard zijn gegroeid. Wakker Dier richt zich ook op de horeca.

Albert Heijn en Jumbo

Tegelijk met Lidl beloofden ook Albert Heijn en Jumbo de plofkip uit de schappen te halen. Die supermarkten zijn dat wel nagekomen, zegt Wakker Dier.

Lidl is verbaasd

Lidl zegt de afgelopen jaren in overleg met diverse partijen te hebben gelet op zaken als groei, slachtleeftijd en huisvesting en daglicht. De supermarktketen is verbaasd dat met name de keuze voor het ras wordt bekritiseerd. Lidl heeft nu aan Universiteit Wageningen gevraagd onderzoek te doen naar de relatie tussen het ras en het welzijn en de leefomstandigheden waaronder de kippen worden gehouden bij de leverancier. 'En hoe zich dat verhoudt tot de rest van de markt.'

Resultaten

De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting over enkele maanden bekend. Lidl heeft de leverancier gevraagd op welke termijn het kan omschakelen naar een ander ras, zodat dit snel kan als de uitkomst van het onderzoek dat vraagt.

Bron: ANP