background branding

'Webwinkelbedrijf TOM overtreedt regels bij retourneren'

tom2.jpg

Webwinkelbedrijf TOM, dat onder meer fietsen en sportkleding verkoopt, overtreedt regels voor terugbetaling aan klanten die een aankoop willen annuleren.

De onderneming en haar twee directeuren krijgen een boete van een half miljoen euro, meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag.

Geld terug zonder reden

Wie online iets koopt, mag het tot veertien dagen na ontvangst zonder opgaaf van reden terugsturen. De verkoper moet dan het volledige aankoopbedrag plus eventuele verzendkosten terugbetalen. Een tegoedbon mag alleen als de klant zelf ook met een tegoedbon heeft afgerekend.

Bewust regels overtreden

'TOM heeft die regels bewust overtreden', aldus de ACM. Het bedrijf bediende zich volgens de toezichthouder van allerlei smoesjes om onder terugbetaling uit te komen en probeerde het in veel gevallen af te doen met een tegoedbon. Als het al geld terugstortte, gebeurde dat te laat, en hield het vaak de verzendkosten achter.

Vertrouwen bij aankoop

'Het is belangrijk dat consumenten met vertrouwen online hun aankopen kunnen doen en zonder problemen kunnen annuleren en hun geld terug krijgen', zei bestuurder Henk Don van de ACM. De toezichthouder heeft naar eigen zeggen meer webwinkels in het vizier die het niet zo nauw nemen met die regels.

TOM vecht besluit aan

TOM betwist de uitkomst van het onderzoek van de ACM en vecht het boetebesluit aan. Het bedrijf zegt dat de toezichthouder onzorgvuldig en onvolledig onderzoek heeft verricht. De beschuldigingen zouden ook haaks staan op onafhankelijk onderzoek dat TOM heeft laten doen naar de klanttevredenheid.

Bron: ANP