DAB+: Wat is het en wat kun je ermee?

DAB+: Wat is het en wat kun je ermee?

Je kunt naast analoge radio ook naar de digitale radio luisteren. Dit kan via de computer of telefoon, maar ook via een DAB+ digitale radio. Wat is DAB+ en wat kun je ermee? Radar legt het uit.

Wat is DAB+?

Je kunt op drie manieren naar de radio luisteren: via de kabel, de ether en via internet. Digital Audio Broadcastingnetwerken (DAB) maken gebruik van de ether. DAB+ is een verbeterde versie van het DAB-netwerk.

Wat kan ik met DAB+?

Met deze radio kun je zowel digitale zenders als zenders van de FM-radio gratis via de ether ontvangen. Doordat de audiostroom wordt samengeperst, is de ontvangst zonder gekraak en is het geluid van betere kwaliteit dan bij de analoge radio.

Welke zenders ontvang ik?

Met de DAB+ digitale radio kun je tientallen publieke en commerciële radiozenders ontvangen. Hieronder vallen zowel landelijke als regionale zenders. Het kiezen van deze zenders kan door middel van een alfabetisch overzicht. Zenders hoeven dus niet langer op basis van frequentie worden gezocht.

Zijn er ook nadelen?

De gewone DAB radio-ontvangers voldoen sinds 2013 niet meer voor DAB+ - ontvangst. Consumenten die een DAB-radio bezitten, kunnen er daarom momenteel niet zoveel meer mee. Daarnaast melden gebruikers dat signalen kunnen afzwakken wanneer deze door ramen en muren heen gaan.  

Bron: Consumentenbond / Digital Radio

Meer over:

Ook interessant