NPO Start-app niet beschikbaar voor jouw smart-tv? Zo kijk je gemiste uitzendingen terug

NPO Start-app niet beschikbaar voor jouw smart-tv? Zo kijk je gemiste uitzendingen terug

Via de NPO-app op smart-tv's kun je op ieder moment van de dag programma's van publieke omroepen terugkijken. Wat kun je doen als de app niet voor jouw televisie beschikbaar is? Radar vraagt het aan de NPO.

Voor welke smart-televisies is de NPO Start-app beschikbaar?

De NPO-app is (of komt) beschikbaar op smart-tv's van de merken LG, Panasonic, Philips en Samsung. De app is alleen beschikbaar op televisies van het bouwjaar 2014 of nieuwer.

Waarom werkt de NPO Start-app niet op alle smart tv's?

NPO Start is in juli begonnen met de uitrol van de nieuwe app via smartphones en tablets, omdat de meeste mensen daar uitzendingen terugkijken. Hierna is de NPO begonnen met het beschikbaar maken van de app via smart-tv's.

Hierbij is de NPO tegen technische beperkingen gelopen van software op televisies met een bouwjaar voor 2014. Vaak gaat het om software die niet meer door de fabrikanten van de televisies zelf wordt ondersteund. Aan het ontwikkelen voor deze oudere televisies zitten hoge kosten vast. NPO: 'Ons budget is helaas niet oneindig en we willen belastinggeld zo efficiënt mogelijk besteden. Daarom hebben we de keuze gemaakt om niet meer te investeren in oudere software van oudere tv's.'

Daarnaast is de NPO afhankelijk van de televisie-fabrikanten. Een app moet namelijk worden goedgekeurd, voordat deze beschikbaar is op een televisie. Per fabrikant verschilt het hoelang het goedkeuringsproces duurt. Bij Philips, LG en Panasonic duurt dit bijvoorbeeld langer dan bij Samsung.

Hoe kun je toch uitzendingen terugkijken?

Als jouw smart-tv de NPO-app niet ondersteunt, zijn er alternatieve manieren om de uitzendingen van Radar (of andere programma's van de publieke omroep) terug te kijken.

  • Heb je een abonnement bij een televisieaanbieder en ook een digitale set top box van hetzelfde bedrijf? In de meeste gevallen betekent dit dat je uitzendingen via een speciale gemist-dienst kan terugkijken. Informeer indien je er zelf niet uitkomt bij je televisie-aanbieder naar de mogelijkheden.
  • Op een computer of laptop kun je de uitzendingen terugkijken in de internetbrowser. Op Radar kan dit bijvoorbeeld via de gemist-pagina. Via NPO.nl kun je uitzendingen van alle programma's terugkijken.
  • Via de NPO-app voor tablet en telefoon kun je uitzendingen naar je televisie streamen. Hiervoor heb je wel een Chromecast of Apple TV nodig. Overigens kun je uitzendingen ook in de NPO-app zelf bekijken.

Bron: NPO

Ook interessant