Inspectie machteloos tegen illegale handel opiaten

Inspectie machteloos tegen illegale handel opiaten

Illegale online handel in medicijnen heeft vrij spel. Dat meldt Trouw dinsdag.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) staat vaak machteloos tegen dergelijke handel. Jaarlijks krijgt de toezichthouder tientallen meldingen van mogelijke illegale handel, maar die leiden zelden tot een straf voor de verkopers. Dat blijkt uit antwoorden van de inspectie op vragen van de kant.

Aantal opiaatdoden flink gestegen

Opiaten als fentanyl of oxycodon kunnen levensgevaarlijk zijn. Deze zware pijnstillers zijn zeer verslavend en bij een te hoge dosis dodelijk. In augustus bleek uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat het aantal opiaat­doden de afgelopen jaren flink steeg: van 139 doden in 2013 naar 220 doden in 2017.

Radar besteede meerdere keren aandacht aan dit onderwerp:

Website-exploitanten meestal niet te achterhalen

Bij meldingen over opiaten of andere geneesmiddelen waarvoor een recept nodig is, onderzoekt de IGJ altijd of het de handelaar kan aanpakken. Vaak zonder succes. De exploitanten van de websites waarop illegale geneesmiddelen worden aangeboden zijn meestal niet te achterhalen of zijn in het buitenland gevestigd, laat de toezichthouder weten. 'Wij kunnen dan niets met de melding.'

Bron: Trouw / ANP MediaWatch

Ook interessant