Werkgevers bieden tot 2000 euro tegemoetkoming vanwege inflatie

Werkgevers bieden tot 2000 euro tegemoetkoming vanwege inflatie

De energieprijzen zijn extreem gestegen en veel producten zijn een stuk duurder geworden. Meer bedrijven geven hun personeel dit jaar een extra uitkering om de tijd van hoge inflatie door te komen. Bedragen lopen uiteen van 150 of 300 tot soms wel 2000 euro.

In ruim een derde van de cao's die dit jaar zijn afgesloten staan afspraken over eenmalige uitkeringen. Andere jaren was dit bij gemiddeld een kwart het geval, blijkt uit cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. Daarnaast zijn er bedrijven die buiten de cao een loonsverhoging geven, zoals de Rabobank. De bank maakte deze maand 500 euro extra over naar werknemers en stuurde daarbij een mail om medewerkers te wijzen op financiële hulp met 'praktische tips en mentale ondersteuning'. (Kom je moeilijk rond? Deze hulp kun je op je werk krijgen bij schulden)

Vast bedrag als uitkering

De meeste bedrijven die extra uitkeringen uitdelen geven medewerkers een vast bedrag, ongeacht de hoogte van het salaris. Zo geeft winkelketen Action medewerkers volgende maand 350 euro en krijgt NS-personeel tweemaal 1000 euro. Telecombedrijf KPN is een uitzondering. Het bedrijf geeft 150 euro aan werknemers die relatief veel verdienen en 350 euro aan werknemers in lagere salarisschalen. Een vast bedrag heeft als voordeel dat mensen met lagere inkomens hier relatief meer van profiteren. 

Bron: NOS

Ook interessant