toggle menu

Keurmerken, codes en claims: zo kies je het beste ei

Keurmerken, codes en claims: zo kies je het beste ei

Polluitslag.

Veel mensen zullen dit paasweekend biologische of vrije-uitloopeieren kopen, afgaande op de resultaten van een poll onder het Radar Testpanel. Is dat de beste keuze qua dierenwelzijn? En maakt het uit voor de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt? Radar legt uit wat de benamingen, keurmerken en codes van een ei inhouden.

Wil je informatie over met fipronil besmette eieren? Klik dan hier

Bijna 400 pollrespondenten beantwoordden de vraag of zij biologische of vrije-uitloopeieren kopen. Een kwart doet dat niet: de ene helft hiervan vindt dat te duur, de andere helft let daar simpelweg niet op. 70 procent koop ze wel, waarvan 41 procent soms, en 59 procent (bijna) altijd. Nog eens 4 procent koopt geen eieren, waarvan twee derde als reden geeft alleen eieren van eigen kippen te eten.

Claims en codes

Hoe weet je met wat voor ei je te maken hebt? Op de verpakking staat van alles. Dat zegt soms iets over de leefomstandigheden van de kip, soms iets over het voer dat die kippen krijgen. In het eerste geval gaat het dus om dierenwelzijn, in het tweede geval om de stoffen die in het ei zitten.

Daarnaast staat er bij ieder ei een stempel op de schaal. Daar zie je een code staan. Het eerste nummer van die code zegt iets over de manier waarop de legkip wordt gehouden. De nummering loopt van 0 tot 3. Hoe hoger het nummer, hoe meer narigheid. De rest van de code geeft aan uit welk land en van welke houderij het ei vandaan komt.

Afgeknipte snavels

In volgorde van minst naar meest diervriendelijk komen eerst de legbatterij-eieren. Deze zijn sinds vijf jaar verboden in de Europese Unie, maar veel legbatterijen zijn omgebouwd tot niet veel diervriendelijker 'verrijkte kooien'. Als los ei kun je dit soort in de supermarkt niet meer kopen, maar in producten waarin ei is verwerkt zitten ze nog wel: bijvoorbeeld in mayonaise of koekjes. En op markten of buurtsupers zie je deze eieren nog wel. Je herkent ze aan de code 3, op de schaal van het ei.

De naam scharreleieren, met code 2 op de schaal, doet iets vriendelijks vermoeden, maar deze kippen komen nooit buiten; ze zitten met velen bij elkaar in dichte stallen. Bovendien worden de puntjes van hun snavels onverdoofd verwijderd (zodat ze hun stalgenoten en zichzelf niet kunnen verwonden). Dat gebeurt ook met vrije-uitloophennen (ei-code 1), al mogen deze dieren wel naar buiten. Biologische eieren, met ei-code 0, komen van kippen die de ruimte hebben, naar buiten kunnen wanneer ze dat willen en waarvan de snavels niet worden ‘geknipt’.

Beter Leven keurmerk

Behalve de ei-code op de schaal kun je ook letten op het Beter Leven keurmerk dat op de verpakking staat. Dit kan 1, 2 of 3 (ingevulde) sterren zijn: hoe meer sterren zijn ingevuld, hoe beter. 0 sterren bestaat niet: als een ei geheel niet diervriendelijk is, dan is het keurmerk simpelweg niet op de verpakking te vinden.

Beter Leven let naar eigen zeggen niet alleen op de huisvesting van de kippen (zoals bij de ei-codes) maar ook op de voeding, gezondheid, het vangen, transport en slacht. In sommige gevallen wijkt het oordeel van het Beter Leven keurmerk af van wat je op basis van de ei-code verwacht. Zo komen Rondeel-eieren niet in aanmerking voor de code biologisch of vrije-uitloop, omdat hun buitenverblijf is overdekt met gaas, terwijl onderzoekers hebben geoordeeld dat de leefomstandigheden 3 sterren rechtvaardigen.

Het Beter Leven keurmerk kan ook houvast bieden wanneer het niet over een bio- of vrije-uitloopei gaat, maar over bijvoorbeeld maisei, meergranenei, grasei of omega-30-ei. Deze benamingen zeggen niets over de manier waarop het dier gehouden wordt; het gaat hierbij om de voeding die de kippen krijgen. Volgens het Voedingscentrum kan de samenstelling van het ei daardoor variëren, maar is het ene ei niet gezonder dan het andere.

Hanenvlees in de schappen

Overigens nog een lichtpuntje op het gebied van dierenwelzijn, net voor de paasdagen: Lidl heeft besloten het vlees van 'leg'haantjes te verkopen, waardoor minder vleeskippen hoeven worden geproduceerd. Normaal gesproken worden de mannelijke kippen van het soort dat speciaal voor eierproductie wordt gefokt direct vergast: ze leggen geen eieren en om ze op te laten groeien voor het vlees, is bij dit soort niet lucratief genoeg. Lees hier meer over.

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls en onderzoeken van het Radar Testpanel? Een nieuwe poll vind je op radartestpanel.nl. Ben je nog geen Testpanellid, schrijf je dan (gratis) in via de intake-enquête. Je kunt dan niet alleen meedoen aan polls, maar ontvangt ook uitnodigingen voor de onderzoeken van Radar.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant