'Kom niet aan Teletekst'

'Kom niet aan Teletekst'

Polluitslag.

Teletekst, gebruiken mensen dat nog? Jazeker, is de uitslag van een poll onder 828 leden van het Radar Testpanel. 57 procent kijkt dagelijks op Teletekst en slechts 16 procent gebruikt het níet.

Teletekst heeft een retro uiterlijk, maar brengt actualiteiten. Het programma doet precies wat de naam impliceert: het brengt tekst op de televisie. Het werd in de jaren ’70 ontwikkeld door de BBC, oorspronkelijk bedoeld om ondertiteling mogelijk te maken voor doven en slechthorenden.

24/7 nieuwsdienst

Ondertiteling is nog altijd in te schakelen via Teletekstpagina 888. Tegenwoordig is Teletekstpagina 101 echter minstens zo belangrijk: de dienst bleek namelijk ook heel bruikbaar om nieuws te brengen. 35 jaar geleden was een gratis medium dat 24 uur per dag nieuws brengt nog ontzettend revolutionair - al was het toen alleen nog te ontvangen op dure televisies.

Ook op internet

Inmiddels zijn televisies standaard geschikt voor Teletekst-ontvangst. Maar een gratis non-stop nieuwsdienst is allang geen unicum meer. De kijkcijfers van Teletekst dalen dan ook al jaren. Op televisie, wel te verstaan. Op internet en mobiel is Teletekst behoorlijk populair. Alleen al voor Android-telefoons ligt het aantal installaties van de app op meer dan een miljoen.

Treininformatie

Dat Teletekst een veel geraadpleegde informatiebron is, bleek ook toen NS onlangs aangaf te gaan stoppen met Teletekstpagina 751, waarop treininformatie te vinden is. Het protest dat hierop volgde, deed NS besluiten de pagina voorlopig in de lucht te houden.

Nieuwe poll

Wil jij ook meedoen aan de polls? En aan de enquêtes van het Radar Testpanel? Schrijf je dan (gratis) in als Testpanellid, via deze vragenlijst. Wie al lid is van het Testpanel, vindt de nieuwe poll op de persoonlijke pagina.

Ook interessant