Kraanwater in restaurant moet gratis zijn, vindt 51%

Kraanwater in restaurant moet gratis zijn, vindt 51%

51% van de pollrespondenten is niet bereid te betalen voor een karaf kraanwater in een restaurant. 17% wil er maximaal 1 euro voor betalen, 13% tot 0,50 euro en 11% tot 0,25 euro. 4110 mensen vulden de poll in.

Kraanwater zou gratis moeten zijn als er een ander betaald drankje bij geserveerd wordt, laten respondenten weten. 'Kraanwater behoort tot de service, zeker bij een espresso', en: 'hoort bij de service, wordt ruimschoots gecompenseerd door een glaasje wijn'.

Maar er zijn ook respondenten die er anders over denken. 'Het personeel dat het brengt moet ook betaald worden en het glas moet ook omgespoeld worden. Dat kost ook geld.'

Geld naar een goed doel

Er zijn ook andere oplossingen: 'Ik was onlangs in een restaurant waar ze 1 euro voor het kraanwater rekenden, maar die euro ging naar een goed doel op gebied van water (waterputten in Afrika bijvoorbeeld) Dat vond ik een sympathieke oplossing!'

In 2016 vond 55% dat er in de horeca gratis kraanwater geschonken moet worden. Waterbedrijf Vitens startte in dat jaar een petitie voor gratis kraanwater, niet alleen in horecagelegenheden, maar ook op festivals, evenementen en in openbare ruimten.

Aan dat verzoek heeft in ieder geval de NS gehoor gegeven: in oktober 2018 maakte het spoorbedrijf bekend dat in 2019 op tweehonderd treinstations gratis drinkwater beschikbaar is. De NS gaat daar tappunten voor aanleggen.

Ook je mening geven? Word lid!

Wil je ook een ervaring delen of je mening geven? Word lid van het Radar Testpanel! Meld je dan nu aan: we leggen je dan behalve pollvragen ook vragenlijsten voor. Bijvoorbeeld over onderwerpen in de uitzending van Radar. Aanmelden kan hier.

Meer over:

Ook interessant