'Verplicht helm bij e-bike en racefiets, niet bij stadsfiets'

'Verplicht helm bij e-bike en racefiets, niet bij stadsfiets'

polluitslag.

Moeten fietsers verplicht een helm dragen? Het is niet de eerste keer dat deze discussie oplaait. Inmiddels wordt gekeken naar een specifieke groep: de elektrische fietser. Een groot gedeelte van Radars pollrespondenten kan zich hierin vinden. De meesten daarvan vinden echter dat hetzelfde voor racefietsers zou moeten gelden. Slechts weinigen willen een helmplicht op de gewone stadsfiets.

Begin 2015 vroeg verkeersorganisatie ANWB de politiek om, in het licht van de vele verkeersongevallen met fietsers, actie te ondernemen. Een van de suggesties van de ANWB (die overigens ook fietshelmen verkoopt), was een helmplicht voor fietser. Destijds was twee derde van de pollrespondenten tegen een helmplicht. Zo ook minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. Wel gaf zij aan het dragen van een helm op de fiets te willen stimuleren. Datzelfde jaar ging de campagne 'Gebruik je Kop, Helm op' van start.

Helm op bij e-bike, maar ook op racefiets

Hoe denken pollrespondenten nu over deze helmplicht? 45 procent is tegen, in plaats van 67 procent begin 2015. Echter, in de huidige poll hebben we extra antwoordopties toegevoegd. Dit keer kunnen mensen kiezen voor een helmplicht alleen voor e-bikers, voor e-bikers én wielrenners, of voor alle fietsers. Van de mensen die voor een helmplicht zijn, kiest veruit de grootste gedeelte (72%) voor de tweede groep: e-bikes én racefietsen. Slechts 3 procent vindt dat de helmplicht alleen voor e-bikers moet gelden.

Van de complete groep van 831 polldeelnemers, wil slechts 14 procent dat het dragen van een helm verplicht wordt op alle soorten fietsen, waaronder dus ook de gewone stadsfiets.

Voor snelle e-bikes is helm al verplicht

Sinds dit jaar geldt de helmplicht al wel voor snelle e-bikes, de zogeheten 'speed-pedelecs'. Deze e-bikes hebben een elektrische trapondersteuning tot 45 kilometer per uur, en zijn wettelijk gelijkgesteld aan bromfietsen. Dit betekent niet alleen dat je een (goedgekeurde) helm moet dragen, maar ook dat je in het bezit moet zijn van een brommerrijbewijs, en dat je in sommige gevallen op de weg moet fietsen in plaats van op het fietspad. Alle regels voor deze snelle e-bikes vind je op de site van de overheid. Meer over de discussie rondom de nieuwe regels voor speed-pedelecs lees je op de site van Radar.

Geef ook je mening via onze polls

Wil jij ook je mening laten tellen? Een nieuwe poll staat klaar voor alle Radar Testpanelleden. Ben je nog geen lid? Meedoen is gratis, je kunt je inschrijven via deze vragenlijst. Lees meer over het Radar Testpanel.

Ook interessant