toggle menu

Medicijnkosten

Het prijsbeleid voor medicijnen zorgt voor enorme verwarring – en dat terwijl het aanvankelijk juist gericht was op het verlagen van de kosten voor de patiënt en voor de verzekeraar, en op het verminderen van de extreme winsten van de apotheker. Welke verzekeraar voert welk beleid?

De wijze waarop de prijzen gedrukt worden, kunnen omschreven worden met vier methodes: preferentiebeleid, historische prijzen, pakjesprijzen en laagste-prijsgarantie.

Doordat de verschillende verzekeraars andere methodieken gebruiken, en soms zelfs bij dezelfde verzekeraar verschillende methodes worden gebruikt om de prijzen te bepalen, is transparantie helemaal zoek. Noch de apotheker, noch de patiënt heeft enig idee wat voor het medicijn betaald moet worden, en wat later van het eigen risico van de patiënt wordt afgetrokken. Als de consument vooraf aan de apotheker vraagt of het misschien verstandiger is om de medicijnen zelf af te rekenen, kan de apotheker daar geen antwoord op geven. Zo kan het voorkomen dat de prijs op het pakje 49 euro is, maar dat er 190 euro van het eigen risico wordt afgeschreven.

Lees hier wie welk prijsbeleid voert.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant