Tv-uitzending 01-03-2021

Er zijn veel klachten over NCOI, het grootste commerciële opleidingsinstituut van Nederland. NCOI geeft tekst en uitleg, maandag in Radar. Ook: we kregen meer dan 450 reacties naar aanleiding van onze uitzending over groeiremmers en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Wat kunnen vrouwen doen, waar zijn ze aan toe en wat is de volgende stap? En: Fons gaat naar Terschelling, waar eilanders hun contant geld niet kwijt kunnen.

Veel klachten over NCOI

Door de coronacrisis moeten veel werkenden zich laten omscholen. Maar over het grootste opleidingsinstituut van Nederland, de NCOI Groep, zijn veel klachten. Wij hebben een enquête gehouden via ons testpanel onder 262 mensen die een opleiding volgen bij een instituut dat onder NCOI valt, of dit in de afgelopen vijf jaar hebben gedaan. 21 procent geeft aan ontevreden tot zeer ontevreden te zijn over de opleiding. Wie een klacht bij de instelling neerlegt, krijgt in bijna de helft van de gevallen moeizaam contact, 10 procents krijgt zelfs helemaal geen contact. Welgeteld 0 procent geeft aan dat de klacht door het opleidingsinstituut serieus wordt genomen. En 41 procent van de ondervraagden vindt de opleiding het geld niet waard. Waar ligt dit aan? En wat gaat de NCOI doen met deze resultaten? Maandag zit de NCOI aan tafel.

Eilanders zitten met contant geld in hun maag | Radar checkt

Terschelling heeft een 'cashflowprobleem'. Contant geld kan sinds het najaar van 2020 niet meer worden afgestort op het eiland, waardoor lokale ondernemers met duizenden euro's aan contant geld in hun maag zitten. Een enkeling zelfs met een ton aan cash. Met het vakantieseizoen in aantocht en de openstelling van winkels dreigt Terschelling het Dubai van de Wadden te worden. 

Oorzaak? De Rabobank besloot in juni om het afstorten van cash geld op het eiland te stoppen, waardoor ondernemers nu naar het vasteland moeten om hun cash te storten. En omdat dat niet in Harlingen kan (waar de boot aankomt), moeten ze naar Leeuwarden. Een reis die heen-en terug zeker een dag kost en absoluut niet gratis is, gezien de overtocht per auto. Om over de gevaren van onbeveiligd geldtransport nog maar te zwijgen. Bij het aangekondigde vertrek van de Rabobank werden opties geopperd, zoals een Geldmaat-stortautomaat, maar die is er nooit gekomen. Reden voor de eilanders om Fons over te laten komen.

Honderden reacties na uitzending over groeiremmers

Radar kreeg meer dan 450 reacties binnen naar aanleiding van onze uitzending afgelopen maandag over groeiremmers. Om niet té lang te worden slikten sommige meisjes al op jonge leeftijd hoge doseringen hormonen. Alleen is ze nooit verteld dat ze een groter risico lopen op verminderde vruchtbaarheid vanwege het slikken van deze hoge dosering. Door de uitzending herkennen sommige vrouwen, die last hebben van verminderde vruchtbaarheid, nu pas dat hun klachten misschien zijn ontstaan door de hormonen die ze als meisje slikten. Wat kunnen vrouwen doen, waar zijn ze aan toe en wat is de volgende stap? Een gesprek in de studio met Annelies Blok, die een stichting op wil richten voor deze vrouwen. 

Fragmenten