Tv-uitzending 07-02-2022

Nog minder dan het minimumjeugdloon verdienen en onverzekerd rondrijden: folderbedrijf Spotta heeft zijn voorwaarden niet op orde. En de kinderen die een zakcentje willen verdienen door folders rond te brengen zijn hiervan de dupe. Daarnaast gaat Fons achter een botenbedrijf aan: klanten die een boot hebben besteld, kregen deze nooit geleverd. En: klimaatschade aan je huis, ben je daar eigenlijk voor verzekerd?

Als dertien- of veertienjarige is het altijd fijn om een beetje bij te verdienen naast het zak- of kleedgeld dat je van je ouders krijgt. Dat kan bijvoorbeeld door folders te bezorgen via het bedrijf Spotta. Radar krijgt mailtjes van jonge bezorgers omdat Spotta van de ene op de andere dag een tariefwijziging doorvoert waardoor de bezorgers nog minder dan het minimumjeugdloon gaan verdienen. Wanneer we dit voorleggen aan vakbond CNV gaat die nog een stap verder, namelijk dat de jongeren werken onder een verkapt dienstverband: 'Ze rijden onverzekerd rond, tegen een te laag stukloontarief, onder verkeerde voorwaarden'. CNV wil dit oppakken met de politiek. Spotta reageert bij ons in de studio.

Geen boot én geld weg | Radar Checkt!

Een boot kopen doe je niet elke dag. Ronald en Claudia vinden de boot van hun dromen bij het bedrijf Del Mare Watersport. Ze doen een aanbetaling van 3.500 euro maar de levering van de boot blijft uit. Op alle mogelijke manieren proberen ze de 3.500 euro terug te krijgen maar zonder resultaat. Ronald en Claudia zijn niet de enige gedupeerden. Het bedrijf is niet failliet en al snel blijkt dat de twee eigenaren met elkaar overhoop liggen. Fons nodigt ze samen uit voor een interview, met als hamvraag, krijgen de gedupeerden hun geld terug? 

Wanneer is klimaatschade aan je huis verzekerd?

Je huis is verzakt door extreem droge grond, of je hebt juist flinke schade door hevige regenval. Klimaatschade: we krijgen er steeds vaker mee te maken. Veel mensen denken dat ze hier volledig voor verzekerd zijn. Blijkt ook uit een enquête van Radar, ingevuld door ruim 13.000 testpanelleden.  Zo dacht 68% gedekt te zijn voor schade door een overstroming met een woonverzekering. Terwijl dit dus lang niet altijd het geval is. Wereldwijd was in 2020 bijvoorbeeld sprake van 140 miljard dollar onverzekerde schade als gevolg van natuurrampen. Wat is dan wel gedekt en hoe bescherm je je dan? Radar zoekt het uit.

Fragmenten