Tv-uitzending 28 februari 2022

Klanten van failliete energieleverancierbedrijven kunnen geen kant op en zitten met torenhoge stroom- en gasprijzen van soms wel duizend euro per maand. En zzp'ers zijn binnenkort verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, maar wat als je hiervoor wordt geweigerd omdat je in een ver verleden ooit naar de psycholoog bent geweest? 

Geweigerd voor arbeidsongeschiktheidsverzekering door bezoek aan psycholoog

Nog even en het is verplicht, het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er. De overheid vindt het belangrijk dat het groeiend aantal zzp’ers goed beschermd is als ze iets overkomt of als ze ziek worden. De verzekeringen staan er om bekend dat ze erg duur zijn en niet altijd uitkeren op het moment dat je het nodig hebt. Dat maakt de drempel om er één af te sluiten hoog.

Maar wat als je dan toch besluit om er één af te sluiten, maar wordt geweigerd omdat je in een ver verleden naar de psycholoog bent geweest? Of een keer acupunctuur hebt laten doen? Steeds meer zzp’ers krijgen hiermee te maken. De verzekeraars gooien het er dan op dat het verleden uitwijst dat je gezondheidsproblemen hebt, en mogen je op grond daarvan een verzekering aanbieden met een extreem hoge premie of dus zelfs helemaal weigeren. Moet dit systeem niet anders?

Radar Checkt! De florerende business in nep sneakers 

Ze zijn bijna niet meer van de echte te onderscheiden; nep sneakers. Marktplaats, Vinted, maar ook legitieme webshops staan er vol mee. Maar wanneer weet je nou welke echt zijn en welke niet? Want de prijzen verschillen niet eens zoveel van de echte.

Een bezoek aan de douane op Schiphol leert dat daar containers volstaan met alleen maar nep sneakers. Waar gaan die heen? En wie moet je hier nou op aanspreken? En zijn de Nike en Adidas schoenen die Fons zelf online besteld heeft echt of nep? Hij zoekt het allemaal uit.

Extreem hoge maandlasten door omgevallen energieleverancier 

De ene na de andere energiemaatschappij viel de laatste tijd om. Oorzaak: de hoge energieprijzen. Door de Russische inval in Oekraïne zullen die prijzen alleen maar nog meer gaan stijgen en is het de vraag wanneer de volgende energiemaatschappijen zullen omvallen. Als consument mag je nooit zonder gas of stroom komen te zitten, daar is een wettelijke leveringsplicht voor.

Een curator gaat daarom op zoek naar een nieuwe energieleverancier. De hoogste bieder mag het klantenbestand kopen. Klanten moéten naar deze energieleverancier en zijn verplicht hier minimaal dertig dagen te blijven. Radar ontdekt dat deze klanten in veel gevallen niet de beste deal krijgen van hun nieuwe leverancier en te veel betalen, terwijl ze toch al geconfronteerd worden met torenhoge rekeningen. Radar krijgt verhalen binnen van mensen die wel tot duizend euro per maand moeten gaan betalen voor hun energie. En ze kunnen geen kant op.

Fragmenten