3 vragen en antwoorden over oordoppen

oordeoppen_paars_wit_123rf_780.jpg

Je wilt graag een festival, concert of discotheek bezoeken zonder risico te lopen op gehoorschade. Gehoorbescherming in de vorm van oordoppen biedt in dat geval een uitkomst. Maar welke doppen zijn het meest geschikt?

Er zijn verschillende soorten oordoppen op de markt, van schuimen varianten (ook wel herriestoppers genoemd) tot universele oordoppen met een muziekfilter. Ook op maat gemaakte oordoppen met filter (otoplastieken) zijn een optie. Sommige oordoppen verschillen onderling in mate van demping.

Hoe weet je welke oordoppen voldoende dempen?

Onafhankelijke laboratoria testen de oordoppen om te bepalen wat de SNR-waarde van een oordop is. SNR staat voor Single Number Rating. Dit is een waarde die je kunt gebruiken voor het vergelijken van de mate van geluidsreducering van gehoorbeschermers. Goede oordoppen hebben in ieder geval een minimale bescherming van SNR = 15, zo luidt het algemene advies van de Nationale Hoorstichting.

Welk soort oordoppen kun je het beste gebruiken?

Verder adviseert de stichting universele oordoppen met een muziekfilter of op maat gemaakte oordoppen. De op maat gemaakte oordoppen zijn een stuk duurder dan de meeste universele oordoppen met muziekfilter, maar ze zitten vaak wel comfortabel.

Schuimen oordoppen raadt de Nationale Hoorstichting af tenzij je geen andere keuze hebt. Deze schuimen oordoppen worden vaak verkeerd ingebracht waardoor ze niet goed beschermen. Ook vervormen ze vaak de muziek, waardoor sommige mensen ze tijdens een avondje stappen toch uitdoen.

Hoe lang gaan oordoppen mee?

De universele oordoppen met muziekfilter kun je ongeveer drie maanden gebruiken bij dagelijks gebruik. Als je ze niet dagelijks gebruikt gaan ze wat langer mee. Het is belangrijk om de verpakking en aanwijzingen te lezen. Goed en regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat je ze langer kunt gebruiken.

Op maat gemaakte oordoppen kunnen minimaal één jaar gebruikt worden. Het is belangrijk om ze na één jaar te testen bij de audicien op geluidslekkage, omdat je gehoorgang van vorm kan veranderden na een tijdje.  

Schuimen oordoppen zijn vaak voor eenmalig gebruik.

Bron: Nationale Hoorstichting / Oorcheck.nl

Meer over