ASR schikt in het geheim met woekerpolisgedupeerden

documenten800.jpg

Verzekeraar ASR heeft een selecte groep woekerpolisgedupeerden in het geheim afgekocht. Klanten kregen een schikking aangeboden, waardoor ze in sommige gevallen duizenden euro’s meer compensatie kregen dan andere woekerpolisslachtoffers. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

In de schikkingsvoorstellen is een geheimhoudingsclausule opgenomen. De Consumentenbond spreekt schande van de geheime deal en wil dat minister Dijsselbloem van Financiën ingrijpt. Oppositiepartijen CDA, D66 en SP eisen opheldering.

'Een paar honderd dossiers'

De schikkingen zijn getroffen met klanten die via rechtsbijstandverlener SRK een klacht hadden ingediend tegen ASR. Uit documenten in handen van EenVandaag blijkt dat SRK eind 2012 namens 60 klanten proefprocedures tegen ASR begon.

SRK hoopte op die manier de verzekeraar tot compensatie te dwingen. De verzekeraar gaf aanvankelijk aan niet bereid te zijn tot een schikking, maar veranderde eind 2013 van standpunt. Voorwaarde was dat een schikking ‘onder strikte geheimhouding’ tot stand zou komen. Met hoeveel klanten ASR precies geschikt heeft is niet duidelijk. De verzekeraar wil slechts kwijt dat het om ‘een paar honderd’ dossiers gaat.

ASR, dat in 2008 als onderdeel van Fortis werd gered door de staat, zegt dat er ‘in bijzondere gevallen’ aanvullende regelingen kunnen worden afgesproken. Over de reden waarom de paar honderd SRK-dossiers zijn geschikt wil ASR niets zeggen. Wel laat de verzekeraar in een reactie weten vertrouwelijk om te willen gaan met klantgegevens. De verzekeraar wil hiermee 'onjuiste verwachtingen en verwarring bij andere klanten' voorkomen.

Consumentenbond laaiend, oppositiepartijen verontwaardigd

De Consumentenbond is laaiend over de geheime deal. 'Wat ASR hier doet is de rechtsongelijkheid vergroten', zegt Marcel Hooft van Huysduynen, campagneleider financiële sector van de Consumentenbond, in EenVandaag. Volgens de bond moet de minister, als aandeelhouder, ingrijpen. 'De overheid draagt hiermee zelf bij aan het vergroten van de verwarring bij consumenten.'

Advocaat Adriaan de Gier van claimstichting Wakkerpolis noemt de actie van ASR ‘volstrekt onbehoorlijk’. 'Als je dan toch overgaat tot vergoeding, omdat je vindt dat het moet, dan moet je dat voor iedereen doen.' Oppositiepartijen CDA, SP en D66 zijn verontwaardigd over de schikking en willen dat Dijsselbloem tekst en uitleg geeft.

Beperkte dekking

Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen met torenhoge verborgen kosten. ASR verkocht in totaal zo'n 1,1 miljoen van zulke producten. Sinds Radar de woekerpolisaffaire in 2006 op de kaart zette, zijn er mede onder druk van politiek en consumentenorganisaties compensatieregelingen tot stand gekomen. Die dekken echter slechts een beperkt deel van de schade.

Bron: EenVandaag