background branding

Bekkenbodemmatjes: Ze wisten het - deel 2

Radar toont vanavond aan dat fabrikant Johnson & Johnson al vóór de marktintroductie op de hoogte was van de ernstige bijwerkingen die het Prolift-bekkenbodemmatje kan hebben.

Daarnaast laat de uitzending zien hoe het bedrijf artsen verkeerd heeft voorgelicht en onderzoek heeft gemanipuleerd. Ook komen de langetermijngevolgen van deze implantaten aan bod.

Permanente problemen, geen zicht op verbetering

Na de introductie van bekkenbodemmatjes in 2005 ontstonden al snel problemen bij de vrouwen bij wie ze zijn geplaatst: permanente zenuwpijnen, beperkte bewegingsvrijheid, geen seks meer kunnen hebben -  en geen zicht op verbetering.

Radar heeft langdurig onderzoek gedaan naar de marktintroductie van bekkenbodemmatjes.  Hoe zijn deze permanente implantaten op de markt gekomen? En hoe hebben artsen, overheid en fabrikanten het gevaar van bekkenbodemmatjes kunnen verzwijgen?

Verhoren maken duidelijk: fabrikant kende de risico's

Ethicon is de medische-hulpmiddelentak van farma-gigant Johnson & Johnson. De Amerikaanse advocaat Adam Slater neemt het in de rechtbank al jaren tegen ze op. Hij heeft een aantal verhoren vrijgegeven van top-mensen van Ethicon uit een rechtszaak die hij sinds een aantal jaren voert.

De Prolift is het bekkenbodemmatje van Johnson & Johnson dat in 2005 op de markt komt. De verhoren en interne e-mails maken duidelijk dat de problemen met dit matje al lang en breed bekend waren voordat het product werd gelanceerd.

Forumreacties

14
  • Door Radar

Radar heeft langdurig onderzoek gedaan naar de marktintroductie van bekkenbodemmatjes. Hoe zijn deze permanente implantaten op de markt gekomen? Problemen Na de introductie van bekkenbodemmatjes in 2005 ontstonden al snel problemen bij de vrouwen bij wie ze zijn geplaatst. Permanente zenuwpijnen, beperkte bewegingsvrijheid en geen zicht op verbetering. Onderzoek Radar Radar deed een negental verzoeken voor informatie via de Wet Openbaarheid van Bestuur om achter vertrouwelijke informatie te komen. De overheid bleek bijzonder onwillig om mee te werken. Door een fout in het weglakken van gegevens door de Inspectie voor de Gezondheidszorg van 'privacygevoelige informatie' ontdekt de redactie de grootste speler op de markt en zoekt uit hoe goed de fabrikant het implantaat heeft onderzocht alvorens het in vrouwen te plaatsen. Dan blijkt dat het bekkenbodemmatje als zodanig niet afdoende getest is. Het matje komt uit de herniachirurgie en is zonder valide onderzoek gebruikt in een compleet ander deel van het lichaam. Over de uitzending Radar laat zien hoe agressief de marketing van de matjes in zijn werk is gegaan, dat de lange armen van fabrikanten tot in de operatiekamer reikten en dat 90% van de patiënten gebrekkig is voorgelicht over dit implantaat dat het leven van vrouwen kan verwoesten. 'Ze wisten het', hoe artsen overheid en fabrikanten het gevaar van bekkenbodemmatjes verzwijgen, is een journalistiek tweeluik. Volgende week volgt deel twee, dat met name zal inzoomen op de rol van de fabrikant. Maandag 14 en maandag 21 september in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door lauretta

Zijn er ook vrouwen die last hebben van een bandje dat geplaatst is tegen een blaasverzakking?

  • Door Sidonie

Interessant programma gisterenavond hoewel het probleem niet nieuw is. Wat ik wel constateer is dat vele artsen nog steeds operaties aanbevelen bij bekkenbodemproblemen, al wordt het dan uitgevoerd met andere technieken. Ook die technieken hebben soms nare consequenties, als verklevingen. De commerciële vrouwenklinieken zijn snel in het voorschrijven van dergelijke operaties, het wordt immers vergoed door de verzekeringen. Daarbij wordt lichtvaardig gepraat over wat er mis kan gaan en verzwegen dat het effect niet voor eeuwig is. Terwijl er zoveel manieren zijn om een verslapte bekkenbodem weer in een goede conditie te krijgen, zonder operatie! Nog te onbekend in Nederland zijn bijvoorbeeld diverse soorten en merken bekkenbodemtrainers waarmee men geweldig mooie resultaten kan krijgen!