Consumententip: Wijziging consumentenregels: doe er je voordeel mee!

Vanaf 13 juni dit jaar sta je als consument sterker in je recht. Je kunt rekenen op meer en betere bescherming bij aankopen op het internet, per telefoon, aan de deur of op straat.

Zo geldt straks voor alle overeenkomsten of aankopen gesloten buiten de normale winkel dat de verkoper je beter moet informeren voordat je wat koopt. Je hebt bijvoorbeeld 14 dagen bedenktijd om van een aankoop af te zien. Nu is dat veelal nog 7 werkdagen. Wanneer de verkoper dit niet meldt, kan de bedenktijd oplopen tot 1 jaar. Webwinkels zijn voortaan verplicht een retourformulier te leveren bij iedere bestelling. Ook krijg je bedenktijd op veilingsites.

Aankopen op het internet

Steeds meer mensen bestellen via internet. Misschien heb jij je laatste paar schoenen ook wel via een webwinkel aangeschaft. Dan weet je dat zo’n paar schoenen in de werkelijkheid helemaal niet zo leuk is, omdat ze bijvoorbeeld niet lekker zitten of omdat ze totaal niet lijken op het plaatje zoals op de productpagina.

Gelukkig moet de webwinkel je voortaan nog beter informeren. Zo moet duidelijk zijn welke kleur of maat het artikel heeft, wat de prijs is inclusief verzendkosten en wanneer de bezorger voor je deur staat. Voordat je op de grote bestelknop klikt, heb je een duidelijk beeld van je bestelling. Ook het bestelproces moet makkelijk te doorlopen zijn, in stappen, en alle ongewenste vinkjes in het digitale winkelmandje staan voortaan automatisch uit.

Als je bestelling binnen is, mag je nog 14 dagen beslissen of je bestelling is zoals je deze voor ogen had. Als je niet tevreden bent over je bestelling mag je ‘m binnen 14 dagen terugsturen en het geld, inclusief verzendkosten, binnen 14 dagen terugverwachten van de verkoper.

Vragen na je bestelling? Telefonische klantenservice mag voortaan nog maar 1 euro per gesprek kosten.

Klik hier voor de uitgebreide regels voor aankopen op het internet.

Aankopen via de telefoon

Een van de grootste ergernissen is telefonische verkoop. Je komt thuis na een dag hard werken, hebt net je kookkunsten vertoont in de keuken en zit net rustig aan je sterrenmaaltijd, totdat de telefoon gaat. Je neemt geïrriteerd op en het blijkt een verkoper te zijn met natuurlijk een mooi en exclusief aanbod die je niet mag laten liggen! Gezucht onder je vermoeidheid zeg je iets te snel ‘ja’ en voor je het weet zit je vast aan een nieuwe energieleverancier. Straks niet meer: de bevestiging die je thuiskrijgt moet je eerst ondertekenen en retour sturen naar het bedrijf. Doe of wil je dit niet? Dan is er geen overeenkomst! Maar let op: er zijn ook uitzonderingen…

Klik hier voor de uitgebreide regels voor aankopen via de telefoon.

Aankopen op straat of aan de deur

Zelfs op je vrije dag ben je niet veilig voor sluwe verkopers. Ze staan daar waar je het niet verwacht, in een drukke winkelstraat of bij je aan de deur. Met hun mooie praatjes en snelle noodzaak tot beslissen, zijn ze lastig af te wimpelen. Voor je het weet, stem je met iets in waar je eigenlijk geen behoefte aan hebt. Voortaan geldt er voor deze manier van verkoop bedenktijd. Bij aankopen vanaf 50 euro op straat en aan de deur, heb je 14 dagen bedenktijd. Aan de deur waren dit er 8, straatverkoop had nog geen bedenktijd. Ook hier geldt: de verkoper moet je duidelijk informeren over het product en de kosten. Bovendien geeft hij je een afschrift van de koop en een informatiefolder. Bovendien mag de verkoper zijn product niet slijten aan mensen die het niet kunnen veroorloven. Doet hij dit toch? Dan is de koop sowieso niet geldig.

Klik hier voor de uitgebreide regels voor aankopen op straat of aan de deur.