Dit is waarom er geen groene kiwi’s in de supermarkt liggen

kiwi.jpg

Het is je wellicht opgevallen: al weken liggen er nauwelijks groene kiwi’s in de supermarkten. Hoe kan dat?

Slechte oogst in Nieuw-Zeeland

Groene kiwi’s zijn nauwelijks leverbaar, blijkt uit een rondgang van het AD. Dat ligt aan een slechte oogst. “De kiwi’s die van de planten in Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder”, zegt een groenteboer tegen de krant. 

De slechte oogst is te wijten aan een aantal overstromingen en aardverschuivingen. Er kwamen daardoor minder bloemen aan de kiwiplanten en dus ook minder vruchten. De vruchten die wel groeiden, kregen extra energie en zijn daardoor groter worden dan normaal. 

Wanneer zijn er weer kiwi's?

De Jumbo laat aan het AD weten dat het op het moment niet mogelijk is om grote partijen kiwi’s in te kopen om te voldoen aan de vraag. Bij de Albert Heijn zijn ze helemaal op, maar de supermarkt verwacht ze binnenkort weer te hebben.

“Ongeveer over anderhalve week”, zegt een woordvoerder tegen de krant. "Dan start het seizoen vanuit Italië.’’

Jumbo denkt over een week weer groene kiwi’s te hebben, maar wel in schaaltjes. Later komen de losse exemplaren weer beschikbaar. 

Nog meer gestegen prijzen

Het is niet de eerste keer dit jaar dat extreme weersomstandigheden tot problemen leiden in de Nederlandse supermarkten. Zo leidde droogte dit jaar tot mislukte oogsten in Spanje, waardoor door schaarste de prijzen van veel groenten en fruit omhoog gingen.

Ook patat (of friet, natuurlijk) wordt steeds duurder, zo meldden wij in januari. Dat had eveneens grotendeels te maken met droogte.