Gemeenten niet voorbereid op inwonende ouders

Terwijl steeds meer ouders intrekken bij hun kinderen, zijn gemeenten nog niet goed voorbereid op deze trend. Dat zegt het Netwerk Notarissen.

Het Netwerk Notarissen, waarbij 150 notariskantoren zijn aangesloten, hield een enquête onder vijftig gemeenten en kwam tot de conclusie dat er op dit gebied nauwelijks beleid is ontwikkeld. Kinderen en ouders lopen daardoor tegen allerlei praktische problemen aan.Geen contactpersoon

Het kabinet wil dat de burgers meer voor elkaar gaan zorgen in plaats van een beroep te doen op de reguliere zorg. Maar als het gaat om bij hun kinderen inwonende ouders ontbreekt het aan beleid en communicatie. Vrijwel geen enkele gemeente heeft bijvoorbeeld een contactpersoon op dit terrein.

De notarissen wordt steeds vaker om advies gevraagd door ouders en kinderen over praktische zaken als bouwkundige aanpassingen. Zo willen sommigen een extra huisnummer waardoor de bewoners ieder hun eigen post kunnen ontvangen. Anderen willen een woonruimte voor hun moeder of vader bouwen in de tuin.Vergunningen en regels

'Als de ouders en kinderen over willen gaan tot splitsing van de woning moet er een vergunning worden aangevraagd. Er is dan veelal geen uitzonderingspositie of speciaal beleid voor ouders en kinderen die bij elkaar willen gaan wonen. Ook als in de tuin of op het erf van de kinderen een onderkomen voor de ouders wordt gebouwd, loopt de burger tegen veel regels aan', concludeert het Netwerk Notarissen.

Bron: ANP