Heb jij recht op huur- of zorgtoeslag? Let op: aanvragen kan nog maar even

toeslagen .jpg

Zo’n 20.000 Nederlanders hebben recht op huur- of zorgtoeslag, maar hebben dit nog niet aangevraagd, meldde het Algemeen Dagblad (AD) in juli. Zij ontvingen een brief met een herinnering. Heeft dat zin gehad? En als je nog steeds geen toeslag hebt aangevraagd, ben je dan te laat? Radar vraagt het de Belastingdienst. 

Tot wanneer kan je de toeslagen aanvragen?

Als jij recht hebt op huur- of zorgtoeslag van 2022 kan je dit tot 1 september 2023 aanvragen, laat de Belastingdienst weten op hun website. Radar schreef eerder een artikel over hoe je dit aanvraagt en waar je op moet letten.

Hoe weet je of je toeslag kan krijgen?

Of en hoeveel toeslag je krijgt, is afhankelijk van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Vanaf een bepaald inkomen ontvang je zelfs helemaal geen toeslag meer. 

Als je niet zeker weet of je recht hebt op één van deze toeslagen, dan kun je hier een proefberekening maken. Dit is eenvoudig omdat je precies weet hoe jouw situatie er in 2022 uitzag. Er worden vragen gesteld als: ‘hoeveel huur betaal jij per maand?’ En ‘wat is uw inkomen in 2022?’

Wat als je er niet uitkomt?

Als het je niet lukt om een toeslag aan te vragen, kun je gebruikmaken van de Belastingtelefoon. Ook zijn er bij jou in de buurt maatschappelijke organisaties waar je terecht kunt.

Heeft de brief zijn doel bereikt?

Of er, naar aanleiding van de brief, meer Nederlanders huur- of zorgtoeslag hebben aangevraagd is nog niet bekend, laat een woordvoerder van de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst weten. “We gaan het effect in september pas meten, omdat de toeslagen nog tot 1 september aangevraagd kunnen worden.”

De Belastingdienst weet nog niet wanneer de cijfers bekend worden gemaakt. 

Meld je hier aan voor de gratis nieuwsbrief.