Hypotheek met NHG

Miljoenen mensen hebben een koophuis met Nationale Hypotheek Garantie voor als ze onverhoopt de hypotheek niet meer kunnen betalen. Een vangnet voor echtscheiding, ziekte en werkeloosheid. Maar hoe betrouwbaar is dit vangnet nog?

De NHG heeft namelijk nieuwe regels ingevoerd waardoor het steeds lastiger wordt om de restschuld op je huis bij verkoop kwijtgescholden te krijgen. Radar zoekt het uit.

De Nationale Hypotheek Garantie zou een beetje houvast in onzekere tijden moeten geven. Je weet immers nooit of een huwelijk inderdaad voor eeuwig is en hetzelfde geldt voor je baan of gezondheid. De vraag is alleen of de NHG die garantie nog wel biedt sinds begin dit jaar de leennormen zijn bijgesteld.

De leennormen zijn veranderd omdat er de afgelopen jaren steeds meer mensen een beroep moesten doen op de NHG en het potje met geld dus harder leegloopt dan ooit. NHG stuurt aan op woningbehoud maar gaat daarin erg ver. Ze hanteren veel ruimere regels voor mensen met een lopende hypotheek.

Rekenvoorbeeld

Stel, Jan Jansen verdient 30.000 euro per jaar en heeft een hypotheek met NHG. Zijn relatie loopt stuk en het gescheiden stel wil het huis daarom verkopen. Als hij een nieuwe woning wil kopen, kan hij bij de bank zo’n 120.000 euro lenen.

Volgens de nieuwe (verruimde) NHG-normen kan hij echter een last dragen van 170.000 euro: een verschil van 50.000 euro. Dit kan ervoor zorgen dat de NHG niet garant staat voor de restschuld bij de verkoop van hun oude huis en Jan Jansen gedwongen wordt in de te dure woning moet blijven wonen.

Meer informatie over NHG.

Haircut methode

Niet alleen zijn er ruimere rekenregels voor woningbehoud opgesteld, de NHG biedt ook de zogenoemde ‘haircut methode’ aan. Als zij de hypotheek te hoog vinden voor een inkomen, dan kunnen ze het topje van de hypotheek kwijtschelden, zodat de hypotheek wel betaalbaar is op een salaris in plaats van twee. Maar ook deze methode is erop gericht de mensen in het huis te laten blijven wonen. Ook als je dat zelf niet geoorloofd vindt.

Testpanel enquête

We hebben het Radar Testpanel gevraagd naar hun ervaring met NHG. Zo’n 51.580 testpanelleden deden mee, waarvan ruim 14.000 respondenten een hypotheek met NHG hebben (gehad). ??De meeste mensen sloten NHG af op advies van een tussenpersoon (34%) en omdat het afsluiten ervan een extra korting op de hypotheekrente oplevert (31%). Bijna de helft (45%) beschouwt NHG als vangnet tegen een restschuld. 70 procent van de woningbezitters weet niet dat de voorwaarden recent zijn gewijzigd. Van de ondervraagden weet 83 procent sowieso niet dat het Waarborgfonds de voorwaarden tussentijds kan aanpassen.

De normen voor NHG zijn een jaar geleden via een pilot geïntroduceerd. Vóór die datum kreeg 49 procent de restschuld vergoed, 10 procent gedeeltelijk en 40 procent werd afgewezen. Sinds de normen zijn aangescherpt is dat percentage afwijzingen met 10% gestegen, waarbij een te hoog inkomen van één van de partners bij 32 procent als reden wordt opgegeven. Voor maart 2013 was dit maar liefst de helft minder.

Van de mensen die na maart 2013 zijn afgewezen voor kwijtschelding, geeft 64% aan niet genoeg inkomen te hebben om de hypotheek voort te zetten. Voor maart 2013 is dat 11% minder. De groep die na 2013 is afgewezen geeft in driekwart van de gevallen aan nog altijd in de te dure woning te wonen.

Meer Testpanel-uitslagen.

Forumreacties

9
  • Door Radar

Miljoenen mensen hebben een koophuis met Nationale Hypotheek Garantie voor als ze onverhoopt de hypotheek niet meer kunnen betalen. Een vangnet voor echtscheiding, ziekte en werkeloosheid. Maar hoe betrouwbaar is dit vangnet nog? De NHG heeft namelijk nieuwe regels ingevoerd waardoor het steeds lastiger wordt om de restschuld op je huis bij verkoop kwijtgescholden te krijgen. Radar zoekt het uit. Maandag 17 maart 2014 in Radar, 20:30 uur op Nederland 1.

  • Door 16again

Gelden die nieuwe regels dan ook voor bestaande hypotheken? Lijkt me dat bestaande contracten niet zomaar eenzijdig gewijzigd kunnen worden. Voor nieuwe hypotheken is het NHG leed wel te overzien, ervan uitgaande dat de huizen prijzen inmiddels wel de bodem bereikt hebben....

  • Door Annikaatje

Ik denk dat die NHG-regels ook gewoon voor de "oude" hypotheken gelden.