background branding

'Klantenservice energiebedrijven ondermaats'

De klantenservices van energiebedrijven presteren vaak ondermaats, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vragen van klanten worden soms helemaal niet beantwoord en de wachttijden zijn regelmatig lang. Ook de kwaliteit van de antwoorden laat te wensen over.

Veel klantenservicemedewerkers hebben bijvoorbeeld weinig kaas gegeten van zonnepanelen. Een merendeel kan het verschil tussen terugleveren en salderen niet goed uitleggen bij de jaarlijkse berekening van het energieverbruik, aldus de Consumentenbond.

De bond stelde 12 energiebedrijven per mail en telefonisch vragen over de kosten van een jaarcontract, overstappen, het verschil tussen netbeheerder en leverancier, zonnepanelen en de slimme meter. Van de 240 verstuurde mails werd 15 procent niet beantwoord. Slechts vier bedrijven gaven altijd antwoord.

Toen werd gevraagd naar de kosten van een energiecontract, noemden veel bedrijven de netwerkkosten ook niet. Twee derde waarschuwde niet voor een boete bij tussentijds overstappen naar een andere leverancier. En bijna geen enkele leverancier vermeldde dat consumenten de slimme meter kunnen weigeren.

Slechts de helft van de energiebedrijven kreeg een voldoende van de Consumentenbond. Electrabel kreeg het laagste cijfer (3,3), gevolgd door Oxxio (3,9), Delta (4,6) en Nuon (5). United Consumers kwam het beste uit de bus, met een 7,3.

Bron: ANP