background branding

Nationaal register voor tweedehandsverkoop moet heling tegengaan

16082021 tweedehands.jpg

Opkopers en handelaren in tweedehandsspullen moeten binnenkort hun aankopen en de verkopers daarvan verplicht aanmelden in een speciaal helingregister. Het kabinet probeert aan de hand van dit register een einde te maken aan de verkoop van gestolen goederen.

De landelijke Digitaal opkopersregister (DOR) vervangt bestaande gemeentelijke regelingen, waarvan sommigen nog op papier worden bijgehouden, meldt RTL Nieuws.

Het DOR heeft als doel dat het voor criminelen minder aantrekkelijk wordt om misdrijven te plegen, aldus minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. 'Door goede, digitale registers wordt het makkelijker voor de politie om criminelen op te sporen en gestolen goederen terug te geven aan de slachtoffers.'

Match tussen databases

Zodra een gestolen product door een opkoper wordt ingeschreven in het register, ontstaat er een match met de 'Stop Heling'-database waarin aangiftes van gestolen spullen staan. De politie krijgt hier automatisch een melding van, waardoor er tot actie overgegaan kan worden.

Stop Heling is in 2008 door de politie opgezet om de verkoop van gestolen goederen te bemoeilijken en de pakkans te vergroten. De database bevat alle goederen die sinds 2010 als gestolen zijn opgegeven. Momenteel staan er ruim 1,6 miljoen gestolen items in de database, die dagelijks wordt geüpdatet.

Controle met uniek serienummer

In de app en website van Stop Heling kan iedereen nu al controleren of hun als gestolen geregistreerde spullen op internet worden aangeboden. Hier is het unieke serienummer voor nodig. Met Stop Heling zijn inmiddels al meer dan 10 miljoen checks uitgevoerd.

Daarnaast moeten opkopers en handelaren zich nu verplicht inschrijven in het Digitaal opkopersloket (DOL). Momenteel hebben gemeenten nog verschillende methoden. Met het landelijke register wil Justitie voorkomen dat helers uitwijken naar gemeenten die minder strenge regels hebben.

Bron: RTL Nieuws