Uitzending Radar 8 april 2024: efficiëntie elektrische cv-ketel en huisdieren slachtoffer van aanslagreinigers

Maandag 8 april 2024 besteedt Radar aandacht aan de efficiëntie van een elektrische cv-ketel, is de aanschaf wel zo voordelig als dat het doet lijken? Huisdieren lopen nog steeds regelmatig brandwonden op na inname van groene aanslagreiniger, heeft een verplichte waarschuwing op het etiket zin gehad?

Huisdieren nog steeds slachtoffer van groene aanslagreinigers, ondanks maatregelen

De temperaturen stijgen, dus grijpen we massaal naar groene aanslagverwijderaars om de tuin lenteklaar te maken. Het zijn vaak effectieve middeltjes, maar huisdieren zijn er een stuk minder blij mee. Er zit namelijk een bijtende stof in die - vooral bij katten - voor brandwonden kan zorgen. Om te voorkomen dat baasjes per ongeluk hun huisdier vergiftigen, moeten fabrikanten sinds 2018 verplicht een waarschuwing op het etiket plaatsen. Maar heeft deze maatregel wel zin gehad?

Hoge kosten door elektrische cv-ketel

Makkelijker te installeren en goedkoper in aanschaf dan een warmtepomp. Zo worden elektrische cv-ketels aan de man gebracht. Wat bij de verkoop niet gezegd wordt is dat het verboden is deze apparaten als hoofdverwarming te installeren in je huis. De ketel gaat zo inefficiënt met stroom om, dat het kan zorgen voor energierekeningen die in de duizenden euro's lopen.  Installateurs en verkopers horen consumenten hierover te informeren, maar dit gaat lang niet altijd goed. Hoe kan het dat deze apparaten toch verkocht worden, terwijl dat eigenlijk niet mag? Radar zoekt het uit.