Van slakkenslijm tot voetpleisters: Radar onderzocht deze trends in 2023

Trends2023

Op apps als TikTok circuleren een hoop gezondheidstrends. Kun je je lichaam bijvoorbeeld ontgiften met behulp van voetpleisters? Voorkomt het gebruik van collageenpoeder rimpels in je gezicht? Dat en heel veel meer trends onderzocht Radar voor jou in 2023. Welke trends zijn het proberen waard en welke kun je beter links laten liggen?

1. Slakkenslijm voor een betere huid: werkt dat?

Slakkenslijm zou een wonder zijn voor je huid. Zo zou het smeren van slakkenslijm de wondgenezing versnellen, de huid hydrateren en de huidbarrière verstevigen. Maakt het uit of je slakkenslijm smeert in een pure vorm, het slijm verwerkt in een crème of dat je slakken laat lopen over je hoofd? En bevordert het smeren van slakkenslijm de huid? Radar vroeg het een gespecialiseerd cosmetisch dermatoloog. 

Ondanks dat het gebruik van slakkenslijm populair is, is er geen of nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor de werking van slakkenslijm. “Slakkenslijm bestaat uit een heleboel verschillende stoffen met verschillende functies”, legt dermatoloog Anne Berthe Halk uit. Daarnaast is het dus maar de vraag of elke slak de juiste stoffen met zich meedraagt. 

Waar slijm voor slakken helpt bij wondgenezing en de bescherming tegen bacteriën en daarnaast ook nog zorgt voor hydratatie, is dat laatste alleen bij mensen het geval. “De functie van slijm is vocht vasthouden. Door de chemische samenstelling ervan, is het een vochtbinder. Daarom is het logisch dat ook slakkenslijm hydrateert.

2. Hoe hygiënisch is menstruatie-ondergoed?

Geen tampons, maandverband of inlegkruisjes meer. In 2023 deed het menstruatie-ondergoed haar intrede. Twaalf uur lang vangt de onderbroek al het bloed op, en dat zonder geurtjes. Kan dat wel en hoe fris is dat? Radar vroeg het gynaecoloog Peggy Geomini. 

"Qua hygiëne zijn zulke onderbroeken vergelijkbaar met maandverband”, vertelt Peggy Geomini. Hoe lang je ze kunt dragen, hangt af van de hoeveelheid bloed tijdens een menstruatie. Wat betreft geurtjes is het vergelijkbaar met maandverband. Ook is menstruatie-ondergoed niet infectiegevoelig. 

Menstruatie-ondergoed is dus qua hygiëne vergelijkbaar met maandverband. Of het een goede vervanger is? “Het allerbelangrijkste is dat vrouwen iets gebruiken waarbij ze zich comfortabel en veilig voelen”

3. Rozemarijnolie voor lang, vol en glanzend haar: werkt het?

Rozemarijnolie is de TikTok-trend van 2023. Regelmatig gebruik van de olie zou de gezondheid van je hoofdhuid bevorderen en je haar sneller laten groeien. Wil jij lang en vol haar? Dan zou rozemarijnolie volgens TikTok hét wondermiddel zijn om dat te bereiken. Maar is dit wel zo? Radar vroeg het de arts en onderzoeker Hans van Montfort.

Volgens de arts zou rozemarijnolie een positief effect kunnen hebben op haargroei wanneer je dagelijks of tweemaal daags de olie aanbrengt op de haarwortel. De effectieve moleculen in de olie moeten de kans krijgen door te dringen tot de haarwortel. “Je moet het dan dus vaak gebruiken, om de juiste concentratie in de haarzakjes te krijgen.” En voor wie geen vet haar wil, is dit geen optie. 

4. Collageen poeder tegen rimpels: werkt het?

Collageen is van nature in het lichaam aanwezig. Toch is het momenteel een enorme trend collageen poeder toe te voegen aan je huidige voeding. Collageen poeder zou rimpels tegengaan en daarnaast je huid, nagels en haar verstevigen.  Werkt collageen tegen rimpels? Radar vroeg het dermatoloog Tamar Nijsten. 

Wie ouder wordt, produceert minder collageen. De gedachte dat collageen bijslikken de vorming van rimpels zou kunnen verminderen is volgens Nijsten niet zo gek. Toch zijn de effecten van het bijslikken van collageen poeder waarschijnlijk niet zo groot als dat het internet doet lijken. “Als het zou werken, zou het ook een oplossing zijn voor mensen met artrose. Dan zou het echt Nobelprijs-waardig zijn”, vertelde Nijsten. 

Daarnaast kun je vraagtekens zetten of het poeder plaatselijk terechtkomt. Volgens Nijsten is het een kleine kans dat de inname van het poeder echt de gewenste plekken bereikt. Zo moet het een hoop maagsappen doorstaan en de reis door de darmen ook nog overleven. Nijsten benadrukt dat rimpels voor wie ouder wordt onvermijdelijk zijn. 

5. Kurkuma: gezondheidsboost of niet?

Kurkuma, beter bekend als de Indiase geelwortel, gaat op sociale media rond als een wondermiddel. Zo zou kurkuma ontstekingsremmend zijn, je lever ontgiften, helpen bij het verteren van vet en ook gezien kunnen worden als een natuurlijke vorm van antidepressiva. Maar hoe gezond is kurkuma nu eigenlijk? Radar vroeg het voedingswetenschapper Jeanne de Vries. 

"De studies tonen aan dat kurkuma helpt bij het tegengaan van ontstekingsprocessen. Dit wordt in verband gebracht met onder andere hart- en vaatziekten, gewrichtsontstekingen zoals artritis en het voorkomen van kanker”, legde De Vries uit. Wel is kurkuma lastig op te nemen door het lichaam. 

Kurkuma heeft ook nadelen in gebruik, benadrukt De Vries. Zo kan kurkuma de werking van sommige medicijnen tegengaan. Er is daarom altijd enige voorzichtigheid geboden bij het gebruik van kurkuma. 

Is kurkuma echt dat ene wondermiddel dat je in je keukenkastje moet hebben staan? "Ik denk dat het weinig zin heeft om ongezond te eten en dan wel een supplement te gebruiken. “Zo vind je antioxidanten die in kurkuma zitten ook in groente en fruit en gezonde vetten in vis. Wij bevelen altijd aan om eerst naar je basisvoeding te kijken, voordat je supplementen aan je dieet gaat toevoegen.”

6. Voetpleisters die je lichaam ontgiften: werkt dat?

Draag één nacht detox voetpleisters, en je lichaam zou gereinigd zijn. De voordelen zouden oneindig zijn. Maar is dit wel zo? Radar vroeg het Roger Godschalk, hoogleraar toxicologie en farmacologie.

Godschalk is duidelijk over de werking van deze voetpleisters. “In zweet kunnen inderdaad giftige stoffen zitten. "Maar de hoeveelheden zijn zo laag dat deze route niet belangrijk is voor de ontgifting van het lichaam. De hoeveelheid schadelijke stoffen die we kwijtraken via urine (nieren) of ontlasting (lever) is vele malen groter."

Op TikTok circuleren video’s waarin voetpleisters de ochtend na gebruik zwart kleuren. "Dit zullen geen afvalstoffen zijn . Het lijkt er eerder op dat de oorsprong buiten het lichaam ligt."