background branding

‘Verzekeringssector zorgelijk’

Het gaat niet goed met de verzekeringssector. Met name bij levensverzekeringen is de huidige stand van zaken ‘zorgelijk’. Dat blijkt uit een rapport van de onafhankelijke Commissie verzekeraars dat donderdag aan de Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, is aangeboden.

Volgens de Commissie verzekeraars is het problematisch gesteld met de sector door een lage rente, te hoge kosten, de opkomst van concurrerende producten en een beschadigde reputatie. De Commissie verwacht daarom dat de verzekeringssector de komende jaren nog verder zal krimpen. Ook de werkgelegenheid neemt hierdoor af.

Eenzijdig

Vanuit de hoek van claimstichtingen wordt er niet enthousiast gereageerd op het onderzoek. ‘Het is heel eenzijdig, omdat er alleen maar naar de verzekeraar is gekeken en niet naar de andere partijen, zoals de consument’, vertelt Pieter Lijesen van Stichting Woekerpolisproces

Herverzeker woekerpolis

Verzekeraars moeten volgens de Commissie meer aandacht besteden aan de zogenaamde claimrisico’s. Dit geldt voornamelijk voor de woekerpolissen waar bijna elke verzekeraar mee te maken heeft. De claims van woekerpolissen worden vaak gezien als een probleem, maar dat is volgens het onderzoek niet het geval. De Commissie vindt dat claimrisico’s beheersbaar zijn door ze te herverzekeren bij internationale verzekeraars.

‘Consument is de gedupeerde’

Lijesen denkt juist dat herverzekeren bij internationale verzekeraars geen goed plan is, omdat die er alles aan zullen doen om niet te hoeven uitbetalen. Processen voor deze claims duren volgens Stichting Woekerpolisproces hierdoor nog langer. ‘Op deze manier wordt er nooit iets opgelost’, denkt Leijsen. ‘De consument is de gedupeerde in dit verhaal.’

Kansen verzekeraars

Ondanks de uitkomst van het onderzoek, ziet de Commissie kansen voor de verzekeringssector. Verzekeraars zouden zich moeten richten op pensioenen, omdat senioren steeds ouder worden. Daarnaast komen er elke dag zzp’ers bij, waar verzekeraars op in moeten spelen.