toggle menu

Negeer vriendschapsverzoeken van onbekende knapperds

Negeer vriendschapsverzoeken van onbekende knapperds

'Ik krijg sinds een paar dagen zeker 10 vriendschapsverzoeken van mensen die ik totaal niet ken', schrijft Willem in het Helpcentrum van Facebook. Wat kun je hiertegen doen, en wie zijn die mysterieuze gebruikers eigenlijk?

Artikel van Radar gratis in je mailbox

Abonneer je op de nieuwsbrief 

'Aantrekkelijke dames'

De vriendschapsverzoeken op Facebook komen van 'aantrekkelijke dames', schrijft Herman in het Helpcentrum. 'Het profiel is zo te zien pas kort geleden aangemaakt.' Het is hem ook opgevallen dat het vriendenaantal van de vrouwen rap groeit.

Die 'aantrekkelijke dames' laten zich overigens niet alleen op Facebook zien. Marieke heeft een nieuwe volger op Instagram:

Laat je niet verleiden!

Cybersecurity-expert Pim Takkenberg legt aan RTL Nieuws uit dat het gaat om een nieuwe vorm van phishing, het zogenoemde spear phishing. Behoren de internetoplichters eenmaal tot jouw Facebook-vriendenkring, dan hebben ze toegang tot informatie die jij met je vrienden deelt (zoals je mailadres en persoonlijke foto's). Ze kunnen je ook in een chatbericht een link sturen naar kwaadaardige software.

Deze vorm van phishing komt ook op Instagram voor. Word je gevolgd door een onbekend persoon met een opvallende (seksueel getinte) profielfoto? Cybercriminelen hopen dan dat jij zo nieuwsgierig bent dat je het profiel bekijkt en op het linkje in de biografie klikt. Doe dit niet! De kans bestaat dat er schadelijke programma's worden geïnstalleerd.

Wat kun je doen?

Facebook

Om te voorkomen dat oplichters bij persoonlijke informatie op Facebook kunnen is het altijd verstandig vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent te negeren.

Je kunt ervoor zorgen dat niet iedereen je toe kan voegen als vriend. Ga naar je Facebook-instellingen (let op: je moet inloggen). Kies bij 'Wie kan je een vriendschapsverzoek versturen' voor 'Vrienden van vrienden'.

Kom je een nep-account tegen? Rapporteer het profiel dan meteen aan Facebook door rechtsboven op de drie puntjes te klikken. Kies vervolgens voor 'Rapporteer dit account'. Je moet vervolgens enkele vragen beantwoorden.

Lees ook: Meer controle over je Facebookgegevens

Instagram

Voor Instagram-gebruikers geldt dat openbare accounts door iedereen gevolgd kunnen worden, bij privé-accounts moet jij daar eerst toestemming voor geven (om dat in te stellen ga je naar je eigen account > klik op het tandwieltje of de drie puntjes rechtsboven > hier kun je kiezen voor de optie 'privé-account').

Twijfel je aan de echtheid van een account op Instagram, dan kun je het profiel ook rapporteren door te klikken op de drie puntjes rechtsboven. Kies voor 'Rapporteren', en volg de stappen.

Pas ook op voor nagemaakte Facebookaccounts!

Let op! Radar waarschuwde eerder al voor criminelen die Facebookaccounts namaken. Lees hoe deze internetoplichters te werk gaan.

Update 28 februari 2017: Poging tot oplichting

De profielen worden niet alleen gebruikt voor phishing. De Vlaamse politie waarschuwde in januari op Facebook voor poging tot oplichting via Facebook. In het bericht staat:

'Het slachtoffer, een 48-jarige man uit Nieuwpoort, kreeg een vriendschapsverzoek van een onbekende dame die hij toevoegde als "vriendin" op Facebook. Na een poosje eiste de dame 5500 euro of ze zou naaktfoto’s van de man in kwestie verspreiden naar al zijn digitale connecties, weliswaar getrukeerde foto’s. De man in kwestie, die afgelopen weekend aangifte deed, moest via Western Union het geld overmaken.', aldus de Politie Westkust op Facebook.

De Vlaamse politie laat overigens weten tot op heden niet meer van zulke meldingen te hebben ontvangen.

Meer van dit soort artikelen? Gratis in je mailbox! 

Bron: Radar / RTL Nieuws

Ook interessant