toggle menu

Wat is VPN en hoe veilig is deze versleutelde verbinding?

Wat is VPN en hoe veilig is deze versleutelde verbinding?

Misschien ben je van mening dat je niets te verbergen hebt. Maar zou jij je e-mailadres, wachtwoorden, bankrekeningnummer en pincode aan een wildvreemde op straat geven? Op een openbaar wifi-netwerk geef je soortgelijke informatie mogelijk wel weg. Een VPN-verbinding kan voor bescherming zorgen.

Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Symantec blijkt dat veel mensen een onveilig wifi-netwerk niet herkennen. Kwaadwilligen kunnen via een onveilig netwerk zomaar toegang verkrijgen tot bankgegevens en andere gevoelige gegevens. Een mogelijk hulpmiddel is VPN.

Lees ook: Veilig internetten op een openbaar wifi-netwerk: 4 tips

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network, in het Nederlands: virtueel privé netwerk. Een VPN-verbinding kun je het beste vergelijken met een digitale pijpleiding tussen twee verschillende netwerken. Je maakt eerst verbinding met de VPN en daarna maak je pas verbinding met de rest van het internet. Al het dataverkeer tussen jou en de VPN-server wordt versleuteld verstuurd. Hierdoor kunnen hackers die op hetzelfde netwerk zitten als jij je verbinding niet afluisteren. Vooral op openbare wifi-netwerken zoals in de trein is dit heel handig.

Bovendien zorgt een VPN ervoor dat het ip-adres (het unieke nummer van je computerverbinding) niet zichtbaar is tijdens het surfen. Hierdoor kun je blokkades in bepaalde landen omzeilen of bijvoorbeeld de regionale beperkingen van streamingdiensten zoals Netflix.

Hoewel VPN steeds meer inburgert onder consumenten, maken bedrijven al langer gebruik van dit type verbinding. Bij sommige bedrijven kunnen werknemers alleen toegang krijgen tot het interne netwerk via een VPN-verbinding. Hierdoor blijft bedrijfsgevoelige informatie binnen het interne netwerk en wordt er geen informatie naar buiten gelekt vanuit de verbinding.

Wanneer is het handig om VPN te gebruiken?

Vooral op openbare wifi-netwerken zorgt een VPN-verbinding ervoor dat je veilig kan internetten. Handige criminelen kunnen op openbare netwerken meekijken met wat jij doet op het internet, zelfs als je op beveiligde HTTPS-websites zit. Vooral bij privacy gevoelige acties zoals het doen van bankzaken of het controleren van je e-mails wil je geen pottenkijkers.

Hoe anoniem is VPN?

Hoewel een VPN-verbinding je internetverkeer anonimiseert en je eigen ip-adres niet zichtbaar is, betekent het niet dat je ook direct anoniem bent. Zo weet de VPN-dienst die je gebruikt welke websites je bezoekt. Veel VPN-diensten geven aan dat ze niet bijhouden wat jij precies doet, zodat je privacy niet in het gedrag komt. Maar omdat je niet kan controleren of een VPN-dienst daadwerkelijk geen logbestand bijhoudt, is het een kwestie van vertrouwen. Ook kan het zomaar zijn dat overheden of geheime diensten via een achterdeurtje alsnog proberen binnen te komen.

Welk VPN-protocol kun je het beste voor kiezen?

Hoewel VPN één begrip is, zijn er verschillende technologieën die worden gebruikt. De ene technologie is sneller dan de ander, terwijl het andere protocol weer veiliger is doordat het beter is versleuteld. Bovendien kan het zijn dat jouw smartphone of computer de VPN-technologie niet ondersteund en dat je daarom toch voor een ander protocol moet kiezen.

De meest gebruikte technieken zijn OpenVPN, PPTP, L1TP. Het protocol OpenVPN wordt gezien als de meeste veilige vpn-technologie waarmee je ook hoge snelheden kan behalen. PPTP is iets minder krachtig versleuteld, maar werkt daardoor wel heel snel. Ten slotte heb je het L2TP-protocol die ook krachtig is versleuteld, maar vraagt wel iets meer van je apparaten.

Heeft een VPN invloed op de internetsnelheid?

Als je zonder VPN een website bezoekt, dan verstuurt jouw computer of smartphone een verzoek voor een specifieke webpagina naar de computer waarop de website wordt gehost. Als reactie krijg je daarna de website te zien. Met een verbinding via een VPN zijn er meer stappen. Jouw computer of smartphone verstuurt eerst een verzoek naar de VPN-server, die verstuurt het door naar de server van de website, dit komt weer terug bij de VPN-server en daarna gaat het pas terug naar jouw computer of smartphone.

Doordat je meer stappen hebt bij een VPN-verbinding gaat de snelheid ook naar beneden. Op krachtige computers met een snelle internetverbinding merk je het verschil eigenlijk niet. Met een smartphone op een traag wifi-netwerk merk je de afname in snelheid helaas wel.

Moet je altijd betalen voor een VPN?

Je hebt zowel de keuze uit gratis als betaalde VPN-diensten. De gratis VPN’s hebben vaak wel beperkte functionaliteiten: de snelheden liggen lager, je zit vast aan een maximum qua dataverbruik en je mag niet gebruikmaken van een eindeloos aantal verbindingen. Bovendien is de kans aanwezig dat je betaalt met je privacy omdat het onderhouden van een VPN-dienst nou eenmaal geld kost. Veel betaalde diensten kun je overigens gratis uitproberen.

Waar zit de aanbieder van je VPN gevestigd?

Een ander punt waar je rekening mee moet houden is het land waarin de VPN-dienst is gevestigd. Zo kun je beter niet kiezen voor een dienst die is gevestigd in de Verenigde Staten. De Amerikaanse wetgeving zorgt er namelijk voor dat overheidsdiensten bedrijven in het geheim kunnen dwingen om volledig toegang te geven tot klantgegevens.

Voor welke VPN moet je kiezen?

Op de Engelstalige website Privacytools.io staat een overzicht met betaalde VPN-diensten die veel waarde hechten aan privacy.

Hoe stel je VPN in?

Nadat je een VPN-dienst hebt gekozen en je daar hebt geregistreerd, moet je nog verbinding met de dienst maken. Hiervoor heb je wel de inloggegevens van de VPN-aanbieder nodig. Met de volgende stappenplannen kun je een VPN-verbinding instellen.

Windows

 1. Ga naar Instellingen
 2. Kies voor Netwerk en internet > VPN > Een VPN-verbinding toevoegen
 3. Vul de gegevens van de VPN-dienst in

Mac

 1. Ga via het Apple-menu naar Systeemvoorkeuren
 2. Klik bij netwerkverbindingen op het plusje om een nieuwe verbinding aan te maken
 3. Kies in het menu Interface voor VPN
 4. Voer de gegevens in van de VPN-dienst

Android

 1. Ga op je Android-toestel naar Instellingen
 2. Kies voor Verbindingen en klik dan op Meer netwerken
 3. Klik op VPN
 4. Klik op het plusje om een nieuwe verbinding toe te voegen
 5. Voer hier de gegevens in van de VPN-dienst

iPhones / iPads

 1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen
 2. Kies bij Algemeen voor VPN
 3. Klik op 'Voeg VPN-configuratie toe'
 4. Vul de gegevens in van de VPN-dienst

Bron: The Verge / iPhoned /Microsoft / Apple

Bekijk ook de livestream die Radar op 27 november over dit onderwerp maakte terug:

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant