toggle menu

Hogere belasting op vieze diesels

Hogere belasting op vieze diesels

Automobilisten die rijden in een diesel die niet vanuit de fabriek al een roetfilter had, gaan fors meer wegenbelasting betalen. Ook veel leaserijders moeten rekening houden met hogere belastingen. Voor veel andere auto's gaan de aanschafbelasting (bpm) en de motorrijtuigenbelasting omlaag.

Dat staat in een plan van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) waar het kabinet binnenkort over spreekt. Bronnen bekend met het plan hebben berichtgeving erover bij RTL Nieuws bevestigd. Volledige elektrische auto's worden vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Eigenaren van hybride auto's gaan meer betalen.

Categorie terugbrengen

Wiebes wil het aantal bijtellingscategorieën terugbrengen van vijf naar twee. Dan blijven alleen een laag tarief van 4 procent over voor auto's die geen schadelijke stoffen uitstoten en een hoog tarief van 22 procent voor alle andere leaseauto's. Alle categorieën tussen de 4 en de 22 procent vervallen.

Wiebes had eerder al aangekondigd dat de autobelastingen op de schop gaan. Vorig jaar bleek dat de schatkist sinds 2007 ruim 5 miljard euro is misgelopen door fiscale regelingen voor schone en zuinige auto's. Die waren vaak zo aantrekkelijk dat er veel meer mensen dan verwacht aan deelnamen. Het Nederlandse wagenpark is daardoor relatief schoon, maar voor de fiscus was het succes een tegenvaller. Wiebes wil dat nu meer in evenwicht brengen door de normen aan te scherpen.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant