toggle menu

Rookmeldertest

Het is een van de allerergste nachtmerries: brand in je huis. Juist in december stijgt het aantal woningbranden door kaarsjes en feestverlichting met helaas dramatische gevolgen. Jaarlijks komen zo’n 60 mensen om als gevolg van een woningbrand. Het tijdig ontdekken van een brand kan door iets simpels als een rookmelder levens redden.

Radar bekijkt het belang van de rookmelder. Hoeveel tijd heb je nog om je huis uit te gaan als die eenmaal afgaat? En betekent verschil in prijs ook verschil in kwaliteit? Hoe heftig de gevolgen van een brand kunnen zijn, heeft Veronica van der Velde ervaren. Ze was 9 toen ze ’s nachts gewekt werd door haar vader. Het huis stond in brand. Veronica en haar vader weten, ondanks de dikke rook, te ontkomen. Helaas hebben haar moeder en zusjes geen geluk: zij komen om in de brand.

60 doden per jaar

De zusjes van Veronica en haar moeder zijn niet de enige slachtoffers. Jaarlijks zijn er zo’n 6000 a 7000 woningbranden, waarbij totaal zo’n 60 doden zijn te betreuren. Dat een simpele rookmelders levens kan redden, is iets dat René Hagen lector Brandpreventie aan de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid onderschrijft.

Radar geeft een aantal tips hoe je je -onverhoopt- het beste kunt voorbereiden op een brand.

Rookmelder-test

Volgens René Hagen is het zo dat wanneer mensen bij een woningbrand op tijd buiten staan, ze bijna altijd zijn gewekt door de rookmelder. Het is dus belangrijk dat je er eentje koopt.

Maar welke rookmelder is goed genoeg? Is een goedkope net zo goed als een dure?

 Bekijk hier de uitslag van de test!

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant