Parkmobile: Hoe krijg je je te veel betaalde parkeergeld terug?

'Bij wie je moet zijn als je onterecht te veel parkeergeld hebt betaald via Parkmobile: bij de mobiele provider of bij de gemeente?', vroeg Radar vorige week aan commercieel directeur Tomas Novak van Parkmobile. Het antwoord bleef uit. Deze week schuift hij opnieuw aan.

Fred Schiffers uit Schiedam vertelde vorige week zijn verhaal in de uitzending. Voor zijn werk moest hij een pakketje ophalen in Rotterdam en hij startte hiervoor een parkeeractie bij Parkmobile.

Parkeeractie stopgezet?

Na zo’n 5 minuten kwam hij terug bij zijn auto en drukte in de mobiele parkeerapp op 'stop'. Hij was in de veronderstelling dat zijn parkeeractie hiermee was beëindigd, maar niets bleek minder waar. Pas de volgende dag kreeg hij een melding op zijn telefoon binnen dat zijn parkeeractie zou aflopen. Totaal bedrag van de parkeeractie: 106 euro.

Antwoord bleef uit

In de studio zat commercieel directeur Tomas Novak van Parkmobile. We stelden hem de volgende vraag: 'bij wie je moet zijn als je onterecht te veel parkeergeld hebt betaald via Parkmobile. Bij de mobiele provider of bij de gemeente?' Het antwoord bleef uit.

Stappenplan Parkmobile

Novak schuift opnieuw aan om te vertellen welke stappen Parkmobile de afgelopen week heeft ondernomen om tot een oplossing te komen. Denk jij dat je te veel parkeergeld hebt betaald via Parkmobile? Het bedrijf heeft een stappenplan op de website gezet.Stappenplan Parkmobile

Maak je gebruik van de parkeerapp Yellowbrick, en denk je dat je te veel parkeergeld hebt betaald? Lees dan de reactie van Yellowbrick.Reactie Yellowbrick - Hoe krijg je je te veel betaalde parkeergeld terug?

En maak je gebruik van de parkeerapp APP&SMS Parking? Het bedrijf heeft ook gereageerd op de uitzending van 1 mei 2017.Reactie APP&SMS Parking - Hoe krijg je je te veel betaalde parkeergeld terug?

In de studio is ook Chris Hottentot, parkeerdeskundige van de ANWB. Hij komt uitleggen hoe de ANWB omgaat met dit probleem. De ANWB werkt namelijk samen met parkeerprovider app Yellowbrick. Klanten van de ANWB Parkeren en ANWB Onderweg app die problemen ondervinden kunnen terecht op de site van de ANWB.ANWB: Problemen met ANWB Onderweg en ANWB Parkeren

Update 17 juli 2017

Naar aanleiding van de dubbele uitzending van Radar over Parkmobile, is het bedrijf aan de slag gegaan om de problemen op te lossen. Parkmobile geeft in een mail aan Radar aan dat de problemen opgelost zijn:'Foutmelding ipv door blijven laden

Sinds half mei ontvangt de gebruiker een foutmelding wanneer een parkeeractie niet afgemeld kan worden door bijvoorbeeld het ontbreken van / een hapering in de internetverbinding, het niet kunnen inloggen of een (ver)storing. Zo kan er geen verwarring ontstaan of de parkeeractie juist is afgemeld door het blijven laden van de app, zoals in het geval van de heer Scheffers. Ook wordt direct het nummer getoond om de parkeeractie alsnog af te melden door te bellen (via stemcomputer).Pushnotificaties bij (ver)storing van starten en stoppenIn de laatste update van de app is de functionaliteit toegevoegd dat de gebruiker een pushbericht ontvangt wanneer hij een parkeeractie niet kan starten of stoppen vanwege een haperende internetverbinding. Wanneer de parkeeractie niet gestopt kan worden, probeert de app aan de achterkant elke 30 seconden alsnog verbinding te maken met de server. Lukt dit tot driemaal toe niet, dan ontvangt de klant opnieuw een melding. Hij krijgt dan de mogelijkheid zijn parkeeractie af te melden door te bellen (via stemcomputer) of hij kiest voor een andere afmeldoptie onder de 'meer info' optie. Wanneer een parkeeractie door een haperende verbinding niet gestart kan worden, ontvangt de gebruiker eenzelfde melding. Met de introductie van deze functionaliteit wordt voorkomen dat klanten voor verrassingen komen te staan en is de communicatie rondom het aan- en afmelden van parkeeracties verscherpt.

Bovendien documenteert de app pogingen tot afmelden van de parkeeractie, ook wanneer er geen internetverbinding is. Op deze manier kan de klantenservice een beter beeld vormen van de ervaring van de gebruiker en hem/haar beter helpen.Restitutiebeleid

Er melden zich nog steeds gebruikers die hun parkeeractie vergeten zijn, alleen wanneer zij concreet bewijs kunnen leveren dat hun auto ten tijde van de parkeeractie op een andere plek bevond (zoals een snelheidsboete of een parkeerkaartje op kenteken op een andere plek), kan er eventueel overgegaan worden tot terugbetaling. Parkmobile zal dan namens de klant contact opnemen met de gemeenten. Inmiddels heeft er tweemaal overleg plaatsgevonden met de gemeenten dat uiteindelijk moet leiden tot een eenduidig beleid, in plaats van verschillend beleid per gemeente (van zero tolerance tot coulance beleid).Connected Car

Steeds meer parkeerders gebruiken Parkmobile in combinatie met de Mijn Volkswagen-, Mijn SEAT- of Mijn SKODA app, om parkeeracties automatisch te stoppen. De eerste reacties van gebruikers zijn positief. Deze functionaliteit wordt momenteel ook verder geoptimaliseerd op basis van feedback van de gebruikers.

Parkmobile-gebruikers met vragen of feedback kunnen via de contact-pagina op Parkmobile contact opnemen.'

Forumreacties

46
  • Door Radar

Je beëindigt via je mobiele parkeer app een parkeeractie. Althans, dat denk je. Want de volgende dag krijg je een herinnering dat je parkeeractie nog steeds loopt met als resultaat een rekening van meer dan honderd euro. Je kunt aantonen dat je daar al die tijd niet geparkeerd stond. De parkeerprovider wijst naar de gemeente en die wijst op haar beurt weer naar de parkeerprovider. Bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Radar zoekt het uit. Meer over dit onderwerp Het vervolg: maandag 1 mei 2017 om 20:30 uur bij NPO 1.

  • Door LarsMachiels

Ik heb direct de Parkmobile app van mijn telefoon verwijderd. Wat een ongelofelijke laaielichters zeg! Bedankt Radar voor de waarschuwing. Ik ga op zoek naar een andere, hopelijk betrouwbare parkeerapp.

  • Door Inge8282

En een herkenbaar probleem..ik heb me ook al een aantal keer geërgerd over het feit dat hij niet reageert op de stop-knop! Ik ga me afmelden bij parkmobile! Iemand wel positieve ervaringen met een andere parkeer-app?