'Problemen jeugdzorg worden groter'

jeugdzorg_01.jpg

Ouders lopen tegen steeds meer hindernissen op als ze jeugdzorg voor hun kinderen willen regelen. De problemen nemen toe in omvang en in ernst.

at staat in de rapportage van de Monitor Transitie Jeugd. Daarin werken belangengroepen samen die in de gaten houden hoe de gemeenten de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg overnemen van het Rijk.

Nieuwe problemen

Volgens de maandag gepubliceerde monitor gaat het om nieuwe problemen. 'In het eerste halfjaar gingen mensen op zoek naar hulp en wisten ze niet waar ze terechtkonden. Het duurde lang voor ze een eerste gesprek hadden en daarna moesten ze lang wachten op een beschikking. Uiteindelijk hebben ze een ingang gevonden. Nu lopen ze hier pas tegenaan', zegt een woordvoerster van de monitor.

Privacy

De belangengroepen vinden bijvoorbeeld dat de privacy niet goed is geregeld. Zo is het onduidelijk waar de gegevens van kinderen naartoe gaan. 'Die informatie gaat over de hulp die ze eerder hebben gehad. Die gaat naar het wijkteam, maar waar komt die verder terecht? Wie heeft toegang? En hoe is de informatie beveiligd?'

Nog geen licht aan het einde van de tunnel

Het rapport gaat over de maanden juli, augustus en september. 'Maar als we kijken naar de meldingen in oktober, neemt dit zeker niet af. We zien nog geen licht aan het einde van de tunnel. En we verwachten ook niet dat het heel snel oplost, want de gemeenten moeten bezuinigen.'

De Monitor Transitie Jeugd bestaat uit het Zorgbelang, Uw Ouderplatform, Ieder(In), MEE Nederland, LOC en Landelijk Platform GGz.

Bron: ANP