Samenwerking huisartsen en zorgverzekeraars versoepeld

huisarts_serieus_312.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft huisartsen en andere zorgverleners meer ruimte om samen te werken bij de onderhandelingen met zorgverzekeraars. Dat kondigt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van ACM zaterdag aan in NRC Handelsblad.

De kartelwaakhond zal niet onmiddellijk zwaar geschut inzetten als de samenwerking onverhoopt een overtreding van de mededingingsregels oplevert. Partijen krijgen eerst de gelegenheid eventuele ongewenste samenwerking aan te passen. 'Pas daarna komt eventueel het stadium van boetes, een gang naar de rechter et cetera', zegt Fonteijn.

Patiëntbelang

De bestuursvoorzitter reageert hiermee op klachten van vooral huisartsen. Ze voelen zich machteloos in de onderhandelingen met grote zorgverleners omdat de mededingingswet hun zou verbieden zich te verenigen.

Volgens Fonteijn bestaan er veel misverstanden over de wetgeving. 'Heel veel' mag wel, zegt hij. 'Zolang de samenwerking goed is voor je patiënten, heb je niets te vrezen. Maar die samenwerking moet wel voor iedereen duidelijk zijn, dus geen heimelijk kartel zoals we dat hier in huis noemen.'

'Eerste stap'

De actiegroep van huisartsen 'Het Roer Moet Om' is blij met deze 'eerste stap' van de toezichthouder. 'Het is goed om te zien dat de ACM de schadelijke lijn heeft verlaten. Maar we zien het als een eerste stap. Huisartsen horen niet te vallen onder de Mededingingswet. Wij zijn van de samenwerking niet van de concurrentie', zei een woordvoerder van de actiegroep tegen het ANP.

Manifest

De actiegroep trad eerder dit jaar met een manifest naar buiten, waarin de politiek wordt opgeroepen huisartsen 'uit de greep van de Mededingingswet' te halen en onderhandelen met zorgverzekeraars op 'gelijkwaardige basis' mogelijk te maken. Volgens de actiegroep hebben inmiddels 7900 van de 11.345 huisartsen in Nederland zich achter het manifest geschaard.

Bekijk ook de vele reacties die de uitzending van Radar over dit onderwerp losmaakte. De uitzending bekijk je hier.

Bron: ANP